Son Dakika: Koronavirüsün Yeni Bulaşma Yolu Ortaya Çıktı

Çin'den son dakika haberi geldi. Çin hükümetine danışmanlık yapan ünlü doktorlardan Zhong Nanshan yaptığı son dakika açıklamasında dondurulmuş gıdalardan, düşük ihtimal de olsa corona bulaşabileceğini söyledi.

Son Dakika: Koronavirüsün Yeni Bulaşma Yolu Ortaya Çıktı

Koronanın yeni bulaşma şekli ortaya çıktı.

Aralık 2019 'da Vuhan 'da başlayıp tüm dünyaya yayılan coronavirüs salgınından son dakika haberi geldi. Brezilya ve Ekvator ülkelerinden gelen bazı dondurulmuş gıda paketlerinin üzerinde koronavirüs tespit edildiğini belirten Çinli yetkililer harekete geçti. 

Bloomberg'in son dakika olarak aktardığı habere göre donmuş gıdlaar üzerinde corona tespit edildiği, virüsün buralardan insanlara bulaşabileceğini aktardı. 

UZMANLARDAN AÇIKLAMA GELDİ

Bu haberlerin gündemde yer alması sonrası açıklama yapan uzmanlar, donmuş gıdalar üzerinden korona bulaşması ihtimalinin olduğunu söyledi. Bunun düşük biri htimal olduğunu belirten uzmanlar, özellikle soğuk depoplama alanları ve et kesim merkezlerinin virüs yayılımı için elverişli bir ortam oluşturduğunu söyledi. 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Hong Kong Üniversitesi'nde Biyoistatistik ve Epidemiyoloji Bölüm Başkanı Benjamin Cowling, donduğu zaman virüsün hayatta kaldığını söyleyerek, "Virüsün dondurulduğu zaman hayatta kaldığını biliyoruz. Bu da enfeksiyonun donmuş gıdalar aracılığıyla yayılabileceğinin mümkün olduğunu gösteriyor. Fakat gerçekte bu çok düşük bir ihtimal, çünkü Kovid-19'un bulaşması için birçok farklı adım olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ÇOK DEĞİL AMA MÜMKÜN"

Bu şekilde virüsün insanlara bulaşma riskinin az olduğunu , ancak bu şekilde bulaşmaların mümkün olduğunu , bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Cowling, "Virüs öncelikle dondurulurken hayatta kalması gerek ve ısı artınca hayatta kalması gerek. Daha sonra bir kişinin eline bulaşması ve o kişinin de elini burnuna ya da ağzına götürmesi gerek. Ayrıca bu durumda bile canlı olması gerek. Bence bu çok yaygın bir bulaşma yöntemi değil, fakat böyle bulaşması mümkün" dedi.

YASAKLAMA GELDİ

Brezilya ve Ekvator'dan Çin'e gönderilen bazı dondurulmuş gıdalar üzerine corona çıkması sonrası ithal ürünlerin bazıları durduruldu. 

Çin hükümetine danışmanlık yapan ünlü doktorlardan Zhong Nanshan şu ifadeleri kullandı:

"İthal edilmiş donmuş gıdadan virüsün bulaşması çok nadir bir durum"

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA