Son Dakika: Kısıtlamaların Kaldırılması İçin Detaylar Açıklandı

Kademeli normalleşmede detaylar açıklandı. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yaptığı son dakika açıklamasında il ve ilçelerde farklı kararlar alınacağını söyledi.

Son Dakika: Kısıtlamaların Kaldırılması İçin Detaylar Açıklandı

Kademeli normalleşmenin detayları açıklandı.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yaptığı son dakika açıklamasında, kademeli normalleşme detaylarını açıkladı. Kayıpmaz açıklamasında yerinde karar ile il ve ilçelere göre farklı kararlar verileceğini, bunun il ve ilçe hıfzıssıhha kurulları tarafından alınacağını söyledi. 

Kafe ve restoran işletmecilerinin zor durumda olduğunu söyleyen Kayıpmaz, bazı şartlar ve koşullar dahilinde gevşemeye gidilebileceğini söyledi.  Yerinde karar dönemini anlatan Kayıpmaz, artık durumların il bazında izleneceğini, bazı illerin ilçelerin iyi durumda olduğunu, bazı il ve ilçelerin kötü durumda olduğunu söyledi. 

Söz konusu yeni mekanizma ile vaka sayısının sürekli şekilde takip edileceğini söyleyen Kayıpmaz, devletin elinden geleni yapacağını söyledi ve "Ama bunun dışında oralarda da bir gevşemeye ihtiyaç var. Hepimiz özledik bir yandan da. Ben de, diğer hocalarımız da dışarıda bir şeyler yemeyi, arkadaşlarımızla sohbet etmeyi hepimiz özledik. Sonuçta bu karantina hepimiz için geçerli. Ama bu noktada sosyal yaşama geri dönüş sırasında mutlaka kontrol ölçütlerimizi iyi bir biçimde uygulamamız gerekiyor" dedi.

Kontrollü gevşeme ile ilgili açıklamada bulunan Kayıpmaz, "Aslında bizim esnafımızın duyarlı olduğunu biliyoruz. Herhangi bir kurala ihtiyaç duymadan, müşterisinden HES kodu sorgulayan taksici esnafı biliyorum. Ya da turizm bürosu olan birinin dükkanının girişine 'Buraya maskesiz girilmez, cezası var. İmza Sağlık Bakanlığı' diye yazı asan esnaflarımızı biliyorum. HES kodunun yaygın olarak kullanılması müşteri kabulünde fayda sağlayacak. Elbette ki bu alanlarda müşterilerin geçirdiği vaktin çok uzun olmaması gerekiyor. Herkes yemeğini yiyip fazla uzun süre orada kalmadan bir an önce çıkmalı. Onun dışında restoran kapasitelerinin tamamının masalar arasında fiziki mesafe korunmadan kullanılması durumunda hastalığın bulaşma riskinin çok artacağını biliyoruz. O zaman seyreltilmiş biçimde aynı anda belirli limitler dahilinde müşteri kabulüne izin verilmeli. Bir avantajımız var, havalar ısınmaya başlıyor. Bu saydığımız yerlerin sadece iç kısımları değil, dış kısımlarının da kullanılması gündeme gelecek. Açık hava tabii ki kötü havalandırılmış bir iç mekana göre hastalığın bulaşması açısından daha az bir risk içeriyor. Bu şekilde kurallara uyacak biçimde, oralarda da kalabalık oluşturulmayacak şekilde, sabahtan gidip akşama kadar oralarda oturulmayacak biçimde, belirli limitler dahilinde bu gevşemelerin de iller bazında yapılması hedefleniyor." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA