Son Dakika Haberi: Bilim Kurulu'ndan Dornaz Alfa Açıklaması

Son dakika haberi: Ercüment Ovalı 'nın Dornaz Alfa ilacı açıklamasının ardından Koronavirüs Bilim Kurumu 'ndan ilk açıklama geldi.

Son Dakika Haberi: Bilim Kurulu'ndan Dornaz Alfa Açıklaması

Son dakika : Bilim kurulu 'ndan Dornaz Alfa açıklaması.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı gece saatlerinde heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Ovalı açıklamasında, Dornaz Alfa adlı ilacın korona tedavisinde kullanılması gerektiğini , klinik testlerde çok etkili olduğunu söyledi. Bu açıklama sonrası Dornaz Alfa adlı ilaç büyük merak konusu oldu. 

Bu açıklama sonrası Bilim Kurulu üyesinden ilk açıklama geldi. 

OVALI 'NIN AÇIKLAMASI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ovalı, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" demişti.

BİLİM KURULU 'NDAN AÇIKLAMA

Haber Global'de Senem Toluay Ilgaz 'a konuk olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ilacın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını açıkladı. 

İlaç ile ilgili Azap şu açıklamayı yaptı:

"Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum.

BU TÜR HEYECANLI AÇIKLAMALAR...

Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duydusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok."

İLAÇ KULLANILACAK MI?

İlacın kullanıma girip girmeyeceği konusuna da değinen Azap "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle "rekombinant human DNAz" (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA'yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA