Son Dakika! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Açıkladı: Bayramdan Sonra Tam Kapanma Sürecek mi?

NTV canlı yayınında bayramdan sonra tam kapanma sürecine ilişkin soruya yanıt veren Oktay, tam kapanmanın 17 Mayıs'tan sonra devam etmesi konusunda bir gündemlerinin olmadığını söyledi.

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Açıkladı: Bayramdan Sonra Tam Kapanma Sürecek mi?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Bizim bununla ilgili kararlarımızda, tüm veriler kabineye gelir ve değerlendirilir. Sonrasında tüm kararlar verilir. Ama şu anda böyle bir uzatma gündemimizde yok. Biz bu dönemde, salgın dönemini yürüttüğümüz şu 1, 1.5 senelik dönemde sanayinin çarklarını hiç durdurmadık. Sanayide çalışanların istihdamı da devam etti. Ama hizmetler sektörü ister istemez, tüm dünyada olduğu gibi bizde de kısıtlandı. Kovid salgını kaynaklı tedbirlerden dolayı kafeler, restoranlar, hizmet sektöründeki esnafımızın etkilendiği boyuttayız. Bu kapanma, bu sektörü de canlandıracak diye ümit ediyoruz. Dolayısıyla sonuçlarını alıyoruz. Çok da iyi sonuçlar alıyoruz. Sanayii sektöründe alınan sonuçlara bakıldığında, Türkiye tarihinin en başarılı yılını kapatacağız. Yıl sonunda çok ciddi bir rekorla , üretim, ihracatı kapatmaya kitlenmiş durumdayız. Hem toplum sağlığı, hem de diğer taraftan 1 yılı aşan hizmet sektöründeki canlanmayı sağlıyor olabilirsek salgın yönetiminde ileri aşamaya gelmiş oluruz." dedi.

Tam kapanma döneminde vatandaşlara destek verilmediği yönündeki eleştirilere yanıt veren Oktay şunları söyledi:

Tüm vatandaşlarımız için verdiğimiz destekler 600 milyara yaklaştı dedim, bir genel başkan yardımcısı çıkıp (CHP) yalan söylüorlar demiş. Toplam desteklerimize baktığımızda 600 milyara yaklaşan desteklerimiz vardır. Tüm rakamları verebilirim. Burada rakamlar var.  Sadece sağlık hizmetleriyle ilgili sağlık personelimize performans ödemeleri de 17.3 milyar lira, düşük faizli kredilerle verdiğimiz, esnafa yaptığımız hibe ödemeleri, krediler var yine, vergi indirimleri var, KDV'ler, farklı sektörler için... Çok farklı kısa çalışma ödeneklerimiz var biliyorsunuz, hem kısa çalışma ödeneği hem de bunun vesilesiyle işten fesih hakkının kaldırılması. 

Böyle dönemde kimse çalışanını işten çıkaramaz, kamu olarak biz bunu üstleniyoruz. Kısa çalışma ödeneğiyle 31.6 milyar lira ödenmiş. Kredi ertelemeleri var, kamu bankaları aracılığıyla ertelemeler bunlar, destekten görmüyorlar bunları. Vergi SGK destekleri var. SGK prim ertelemelerinden 70 milyarı aşkın destek paketlerimiz var. Kredilere baktığımızda 270 milyara yakın kredi destekleri var. Ben kendilerine göndermek istiyorum (CHP'ye) , KOSGEB desteklerimiz var, SYDV aracılığıyla ödemeler var, 1100 TL'lik ödeme 2 milyondan fazla kişiye ödenecek. Bunlar devam edecek , ediyor. 

DETAYLAR GELİYOR...