SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Açıklamalar Art Arda Geldi ( Normalleşme Takvimi)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleşen bakanlar kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulunuyor.

SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Açıklamalar Art Arda Geldi ( Normalleşme Takvimi)

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Önemli bir dönüm noktasına gelmiş durumdayız. Türkiye salgınla mücadelesini 4 ana hedef çerçevesinde yürütmüştür. Bunlar; Fiziki mesafenin temini, sağlık sisteminin ayakta kalması, temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili tedarik zincirinin aksamaması ile kamu düzeninin devam etmesidir. Gelişmiş ülkelerinin çoğunun zorlandığı dönemde Türkiye örnek bir mücadele ortaya koymuştur. Hastalığın tespiti ve tedavi konusunda kendi özgün modellerimizi geliştirip uygulamaya geçirdik. Bu sayede hem hastalığın yayılma hızının önünü kestik, yeni hasta sayımız 1000'li rakamlarla ifade edilir hale geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor.

Doktoruyla , hemşiresiyle, teknisyeniyle tüm sağlık çalışanlarımızın fedakarca gayretleri neticesinde, hastanelerimizde vicdanları kanatan hiç bir görüntü yaşanmadı. Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren tüm adımları kararlı, bilinçli şekilde attık. Bilim kurulunun tavsiyeleri ve değerlendirmeleri ışığında her türlü tedbiri aldık. Hastalığın görüldüğü ülkelerle hava ve kara sınırlarımızı kapattık. Okuldaki eğitim öğretime vakitlice ara verdik. İnsanların bir arada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurduk veya sınırlandırdık. İbadetlerin camilerde toplu olarak yapılması yerine evlerde gerçekleşmesini sağladık. Şehirlerarası ulaşımı sınırlayarak insan hareketliliğini azalttık.

Alınan tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için destek programları hazırladık. Finansman ve sosyal destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Sosyal yardımlardan yararlanma hakkı olanlara ilave nakdi yardımlar yaptık.  İlk iki sosyal yardım programıyla 4 milyon 400 bin vatandaşımıza 1000 lira yardımda bulundu. 3. sosyal destek yardımıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Başlattığımız Biz Bize yeteriz Türkiyem programımıza 1 milyar 910 milyon lira katkı sağlandı. Milletimiz birbirine destek oldu, örnek dayanışma sergiledi. Yurtdışındaki vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. 65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Bu vatandaşlarımızı yurtlarda 14 gün karantinada tuttuktan sonra evlerine göndererek sınırlarımız dışından hastalık taşınmasının önüne geçtik.

Her konuda sadece kendi kendimize yetmek konusunda kalmadık 57 ayrı ülkeye yardım yaptık. Somali'ye diğer tıbbi malzemelerin yanı sıra , solunum cihazlarından da hibe ettik. Bu cihazlar Somali'nin ilk solunum cihazları olarak hizmete girdi. ABD başta olmak üzere bir çok ülkeye talep edilen tıbbi malzemeleri gönderdik. İlaç ve aşı geliştirme çalışmalarını uluslararası toplumla işbirliği halinde sürdürüyoruz. 

65 yaş üstü ile 20 yaş altına getirdiğimiz sokağa çıkma kısıtlaması hastalığın yayılmasını büyük ölçüde engelledik. Hafta sonu uyguladığımız hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının da büyük faydası olduğunu biliyoruz. Bilim kurulu ile yakın iş birliği halinde aldığımız tedbirler sayesinde bu günlere geldik. 

Vatandaşlarımıza şahsım ve kabinem adına şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bu gayretlerimizin karşılığını önümüzdeki dönemde alacağız.

Okuluna gidemeyen öğrencilerimizin, iş yerini açamayan esnafımızın, sokağa çıkamayan gençlerimiz, yaşlılarımızın, hayatını sınırlandırmak zorunda kalan tüm insanlarımızın eski günlerini özlediklerini biliyoruz.

Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız.

Şu gerçeği aklımızdan çıkarmamalıyız.Dünyada da Ülkemizde de hiç bir şey tam manasıyla eskisine dönemeyecektir. Salgının ne zaman biteceği henüz belli değil. Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır.

Kalabalık yerlerde maske kullanımı ile fiziki mesafe ve temizlik kurallarıyla ilgili titizlik sürecektir.

Uluslarararası seyahatin ne zaman başlayacağı hala belirsiz, küresel ekonomideki sarsıntının karşımıza nasıl bir tablo çıkaracağı mechuldür.

Tüm bu gerçekler ışığında Cumhurbaşkanı yardımcımızın koordinasyonunda tüm bakanlıklarımızın katılımıyla normalleşme planı hazırladık.

Normalleşme planı ile vatandaşlarımızın günlük hayatlarını salgın şartlarında olabilecek en iyi seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Rehavete de karamsarlığa da kapılmadan mücadeleyi sürdüreceğiz.

Sınırlandırılmaların kademeli şekilde esnetilmesiyle ilgili düzenlemeleri Mayıs  , Haziran ve Temmuz aylarına yayarak yapıyoruz.

Maske, Sosyal mesafe, Temizlik kuralları bu sürecin vazgeçilmezi.

Mayıs ayı normalleşme planını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sağlık Bakanlığımız rehber dökümanlar hazırlayarak ilgili kurumlara göndermeye başladı. Tüm kurumlar ve işletmeler rehber dökümanlara göre sürdürecek.

65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımıza müjdemiz var. 65 yaş üstü grubu ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde 4 saat sürüyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı da bu hafta sonu 10 Mayıs pazar günü saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle çıkabilecek. 15-20 yaş grubu 15 mayıs aynı şartlar aynı saatlerde dışarı çıkabilecek.

Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla illeri için Şehirlerarası seyahat kısıtlamalarını bu gece yarısından itibaren sonlandırıyoruz.

Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlandırılması 15 gün süreyle uzatılmıştır. 

İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek çift plaka uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sona erdiriyoruz. Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması , koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla, Berber, Kuaför ve Güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta açılacak.

Giyim eşyası, çanta, züccaciye gibi malzeme satan işletmeler 11 Mayıs'ta açılacak. 

Cerrahi maske ve bez maske satışına izin vermeyi planlıyoruz. Maske türlerine göre bir üst fiyat belirleyerek halkımızı madğur edebilecek girişimlerin önüne geçeceğiz.

Hac farizasının yerine getirilip getirilmemesiyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımız daha sonra kararını verecek. İslam aleminin ortak karar alması gerekiyor. 

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da , celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran 'da yeniden başlayacak.

YKS 27-28 Haziran'da , Liselere geçiş sınavı 20 Haziran'da, Askeri öğrenci sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler. Adliyeler ara verilen duruşma keşif, yargı süresi, uzlaştırmacı görevlendirilmesi, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek. 

Normalleşme takviminde bazı tarihlerin öne alınması, bazılarının geri alınması mümkündür. 

Şayet , Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rehberlerdeki kurallara riayeti en üst düzeyde tutarsak süreç daha hızlı olacaktır. Kurallara uyulmaması, salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz. 

Dünyanın özellikle salgın sonrası hiç bir bakımdan asla yeniden eskisi gibi olamayacağı dönemden geçtiğimizi unutmamalıyız. Ülkemizde de siyasi, ekonomik, sosyal kültürel her alanda yeni bir sirkelişe, dirilişe vesile olmasını diliyorum.

Malesef tek parti devrinden beri bu millete maddi manevi eziyet eden bir anlayışın salgın günlerinde dahi içindeki kini, nefreti, karanlığı ortalığa saçmaktan geri durmayan örneklerle karşılaşıyoruz.

Demokratik yöntemlerle iktidara gelmek yerine darbe ile ülke yönetimini gasp etme hevesiyle hareket edenler, 15 Temmuz'da milletten aldıkları derse rağmen aynı yolda ilerlemeye devam ediyor. CHP yöneticilerinin güya siyaset diye sergiledikleri tavırlar, dünyanın hiç bir yerinde demokrasiyle, hukukla, insanlıkla bağdaşmaz.