Son Dakika: 23 Nisan Koronavirüs Tablosu Yayımlandı - (23 Nisan Koronavirüs Vaka Sayısı ve Vefat Sayıları)

Son Dakika... Sağlık Bakanlığı 23 Nisan koronavirüs tablosunu yayımladı.

Son Dakika: 23 Nisan Koronavirüs Tablosu Yayımlandı  - (23 Nisan Koronavirüs Vaka Sayısı ve Vefat Sayıları)

Bakanlığın resmi sayfasından yayımlanan tablo şu şekilde: 

DÜNKÜ TABLO NASILDI?

• Ağır Hasta: 29 Temmuz’dan itibaren oksijen saturasyonu belli oranın altında olan veya yoğun bakım gerektiren hastalar için uluslararası tanımlamaya uygun olarak “Ağır Hasta Sayısı” (serious and critical) tablomuzda verilmeye başlanmıştır.

• Hasta: Başlangıçtaki test politikamız gereği, semptomlu kişilere test yapılmaktaydı. Tarama testleri ve semptom göstermeden test yaptıranların sayısı artmaya başladığından, başlangıçtaki veri tutarlılığını bozmaması açısından sadece semptomlu vakalara yapılan test sonuçları verilmeye devam edilmiştir. Bu sebeple vaka yerine “Hasta” terimi kullanılmıştır.

• Günlük Vaka Sayısı: 25 Kasım’dan itibaren hasta sayısı üzerine semptomsuz olduğu halde PCR testi pozitif çıkanlar da eklenmiş ve günlük hasta dahil “Vaka Sayısı” olarak verilmiştir.

• Toplam Vaka Sayısı: PCR testi pozitif çıkan tüm kişilerin toplamı. 29 Temmuz tarihinden 10 Aralık tarihine kadar olan semptomsuz vakalar hasta sayılarına eklenerek güncelleme yapılmış ve kümülatif toplamı “Toplam Vaka Sayısı” olarak verilmiştir.

• Günlük İyileşen sayısı: O gün tedavisi tamamlananlar ile izolasyon süresi biten vakaların toplamı ile hesaplanmaktadır. (Günlük iyileşen hasta dahil)

• Toplam iyileşen Sayısı: 12 Aralık tarihinden itibaren iyileşen hastalara ilaveten izolasyon süresi dolan vakalar tabloya eklenmiştir ve tablodaki “Toplam İyileşen Hasta Sayısı” ifadesi “Toplam İyileşen Sayısı” olarak değiştirilmiştir. (Toplam iyileşen hasta dahil)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son koronavirüs toplantısının ardından şunları söylemişti: 

BAKAN KOCA ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Bugünkü haftalık toplantıda, virüsün yeni veryantları, aşı ile ilgili son gelişmelerle birlikte mutasyonlar ele alınmıştır. Salgın yönetimi açısından önemli olan, toplumla iletişim konusuda gündem olmuştur. Vaka sayılarının artış hızı azaldı, gerek tedbirlerin gevşemesi, daha da önemli mutasyonlar sebebiyle, vaka sayıları hızlı artışa geçmişti. İçinde bulunduğumuz hafta başından itibaren vaka artış hızı azalmaya başlamış, gelecek günlerde düşeceği öngörülmektedir.

VAKA SAYILARINDA HEDEFLENEN DÜŞÜŞ SAĞLANMAZSA TEDBİRLER SIKILAŞTIRILACAK

Vaka sayısında hedeflenen düşüşün sağlanamaması halinde tedbirlerin sıkılaştırılması değerlendirilmiştir. Mutasyonlar vaka artış hızında etkili, hasta etmede daha güçsüz değil. Ülkemizde en çok görülen mutasyon, İngiltere varyantlı olarak bilinen türdür. Bu varyant son günlerde ne kadar hızlı yayıldığını gösterdi. Semptom göstermeyen vakaların, toplam vakalar oranında değişiklik yoktur. Büyük hasta yüklerini karşılasa da sağlık altyapıları sınırsız değildir.

YENİ BİR MUTASYON DAHA TESPİT EDİLDİ

Sağlık sistemimizin üzerindeki yükü düşürmek zorundayız. Hastalar iyileştikten sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam etmektedir. Sağlık çalışanları ise hergün sürece yeniden başlamaktadır. Mevcut mutasyonlar dışında yeni bir tür ortaya çıktı. Hindistan varyantı olarak bilinen yeni bir tür mutasyon daha tespit edildi.

Ülkemizde henüz bu varyant tespit edilmese de yine hızlı bulaşan bu varyanta karşı tedbirler alınmıştır. Hindistan ve Hindistan temaslı seyahatlerden gelenler karantinaya alınarak, 14 gün gözetimin ardından ülkeye girişine izin veriliyor.

RUS AŞISI DA GELİYOR (SPUTNİK V)

Aşı programı Ramazan ayında da devam ediyor. Ramazan ayı ile aşı olmayı reddeden vatandaşlarımızın sayısı artmıştı. İftardan sonra da aşı olunabilmesi aşılama sürecine iyi yönde etki etti. İki aşı türü şu an aktif olarak kullanılmakta, bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim. Yerli aşılarımızdan insan denemelerine ilk başlayan inaktif aşı adayımız faz 2 çalışmalarını tamamlamak üzere, Mayıs ayında faz 3 aşamasına geçilecek. Bu dönemde yaygın aşılama yapma imkanı olacak. Parçacık aşısı ise faz1 deneylerine başladı. Şu ana kadar sorun görülmedi. İkinci bir inaktif aşı adayının çalışmalarına da başlandı.