Sigara içenlere Kötü Haber! Virüsün Hücreye Yapışmasını Kolaylaştırıyor

Sigara içenlerle ilgili koronavirüs uyarıları her geçen gün art arda geliyor. Uzmanlar, sigara içen kişilerde virüsün hücreye yapışması ve vücuda girmesinin daha kolaylıkla söz konusu olduğuna vurgu yapıyor.

Sigara içenlere Kötü Haber! Virüsün Hücreye Yapışmasını Kolaylaştırıyor

Dünyada yeni tip koronavirüs vaka sayısı 3 milyon 173 bin 442'ye , ölü sayısı ise 220 bin 414'e ulaşırken, yeni tip koronavirüsle ilgili her geçen gün yeni uyarılar art arda geliyor. Uzmanlar sigara içen kişilerin, sigara içmeyen kişilere karşı koronavirüsle mücadelede daha zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekerken, sigara içen kişilerde oluşacak akciğer rahatsızlıklarının kovid-19 ile birleştiğinde ölümle sonuçlanma oranlarının daha yüksek olduğuna vurgu yapıyor. Yeşilay tarafından yapılan bilgilendirmede, sigara kullanımının koronavirüs riskini 14 kat arttırdığına dikkat çekilmişti.

YEŞİLAY'DAN UYARI GELMİŞTİ

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Sigara hem bağışıklığı zayıflatarak tedaviyi güçleştiriyor, hem de virüsün solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor." ifadelerini kullanmıştı.  

KRONİK RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR, YAŞLILAR VE SİGARA İÇENLER RİSK ALTINDA

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, "Koronavirüs yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin yanı sıra sigara içen kişiler üzerinde de çok etkili oluyor ve ölüme neden oluyor.Vücudumuza bağlanmayı kolaylaştıran furin (enzim) diye bir madde var. Sigara içen kişilerde bu madde diğer insanlara göre çok daha fazla var. Bu, virüslerin hücreye yapışmasını ve vücuda girmesine daha fazla olanak sağlıyor. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerine yapışmasını sağlıyor. Sigara içmek birkaç yönden etkili. Virüsün hücrenin içerisine girmesini kolaylaştırıyor ve kırmızı kan hücrelerinin koyulaşması ve pıhtılaşmasına neden oluyor. Bu da kanın akışkanlığını bozuyor" ifadelerini kullandı.