Sigara içenlere Kötü Haber! 14 Kat Fazla Risk...

Sigara bağımlılığının koronavirüse yakalanma ve hastalığa bağlı ölüm oranını artırdığı daha önce bilim insanlarınca gündeme getirilmişti.

Sigara içenlere Kötü Haber! 14 Kat Fazla Risk...

Dr. Abdulkadir Kaya, koronavirüse yakalanma ve hastalığa bağlı ölüm konusunda sigara bağımlılarının 14 kat daha fazla risk altında olduklarını açıkladı. Habertürk'teki habere göre, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Kaya, "Türkiye’de sigara kaynaklı ölüm sayısı yılda 100 bin. Sigara dünyada her 6 saniyede bir can kaybına yol açıyor. Akciğer kanseri ve daha birçok kanser sigara ile ilişkilidir. Başta KOAH olmak üzere solunumsal problemlerin temel sebeplerinden biri de sigaradır. Tüm bu veriler bile sigarayı neden bırakmalıyız sorusu için yeterli cevaplardır. Burada yaptığımız poliklinik hizmetinin ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Sigaranın akciğer başta olmak üzere tüm organlara zarar verdiğine dikkat çeken Dr. Kaya, sigaranın kanserlerin %22'sinden sorumlu olduğunu, bedende fakirliğe de neden olduğunu belirtti. Sigara bağımlılığından kurtulmak için çok fazla etken olduğunu söyleyen Dr. Kaya, "Bunlardan en önemlisi kişinin karar vermesi. Yine destek tedavisi bizim için çok değerli. Gerek ilaç desteği gerek psikolojik destek bırakmada önemli faktörlerdir. Tüm bunlardan daha da değerlisi sigarayı bıraktıktan sonra içmemeyi sürdürmektir. Sigarayı, bıraktırmayla ilgilenen tüm hekim ve profesyonellere rağmen halen çok sayıda insan sigara kullanmaya devam ediyor. Bu nedenle bizlere büyük iş düşüyor." ifadelerini kullandı.