Sağlık Bakanlığı'ndan Çin'den Gelen Koronavirüs Aşılarıyla İlgili Açıklama

Sağlık Bakanlığı Çin'den alınan ve geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ilk partisi gelen koronavirüs aşılarına ilişkin açıklama yayımladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan Çin'den Gelen Koronavirüs Aşılarıyla İlgili Açıklama

Bakanlık açıklamasında, koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmaların titizlikle yürütüldüğü belirtildi. 30 Aralık 2020 sabah saatlerinde Ankara'ya gelen Çin merkezli Sinovac firmasının geliştirdiği Coronavac aşılarının ilk partisi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı İlaç ve Aşı Depolarına yerleştirildi. Aşılardan alınan numuneler, analizler için soğuk zincir ile TİTCK laboratuvarlarına gönderildi. Numune analizleri, tüm dünyada uygulanan rutin kalite kontrol sürecine uygun olarak gerçekleşecek.

Analizler ile aşının raf ömrü boyunca firma tarafından tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olunması beklenen kalite, etkinlik ve güvenilirlik kontrollerü gerçekleşiyor. Aşının üretimden gelen özelliklerinin korunup korunmadığı, beklenilen etkiye sahip olup olmadığı bu süreçte netleşecek.  En fazla 14 gün sürecek testlerin ardından kullanım onayı verilip verilmeyeceği belli olacak.  Bakanlık açıklamasında, Covid-19 Aşısının analizleri Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında yapılıyor. Sinovac firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının ülkemize getirilmesinin ardından aynı gün analiz çalışmalarına başlandı." denildi.