Sağlık Bakanı Koca: Bu Salgın Küresel Dünyada Bir İlk!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs bilim kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulunuyor. 

Sağlık Bakanı Koca: Bu Salgın Küresel Dünyada Bir İlk!

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Eğer bilim insanlarımızın tedbirleri uygulamasaydınız, esnek davransaydınız sonuç alamazdık. Bazı kısıtlamalar hayat korudu. Aziz vatandaşlarım, hayatımızda unutulmayacak bir tarih olan 10 Mart'ın üzerinden 8 hafta geçti. 198 ülkede hayatı tehdit eden 4 milyon 373 bin insanın yakalandığı, 294 bin insanın ölümüne neden olan, toplumsal düzeni dize getiren böylesine bir hastalıkta 8 hafta kısa bir zamandır.

Bu salgının 21. yüzyılın tarihine geçecek, insanlık tarihinde büyük bir olay olduğundan artık eminiz. 8 haftalık bir mücadele uzun değildir.

8 hafta ortada büyük bir tehdit varken, kısa bir zamandır. 8 hafta süren kimi yoksunluklar, riske rağmen kontrolü elden bırakmamıza yol açacak bir zaman değildir. Riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir. 

Risk alınmış bir an bile hayata , hayatlara mâl olabilir. Salgın tekrar uç verebilir. Tedbir , temkin , aklın seçeneğinden öte aklın mecburiyetidir. Bu salgında herkesin sağlığından sorumluyum. İşin ciddiyetini söylemekle de yükümlüyüm.

2. dünya savaşının ardından aynı anda tüm dünyanın konusu olan ilk olaydır.2. dünya savaşından sonra Aynı sebeple insanların öldüğü ilk küresel olaydır. Aynı anda tüm kıtaları tutan ilk salgınla karşı karşıyayız. Koronavirüs, küresel dünyanın küresel salgınıdır.

Salgın bizi hareketi sınırlamaya, izole olmaya, daha az temasa, insanlarla aramıza fiziki mesafe koymaya zorluyor. DSÖ verilerine göre, dün dünyada toplam 82 bin 591 yeni vaka tespit edilmiştir. Salgının kazandığı seyirde bir değişiklik yok, ABD'de 1630, İtalya'da 172 yeni ölüm oldu. Türkiye koronavirüs günlük tablosu ise dün eski günlere göre daha iyi bir tabloydu. İyileşen hasta sayımız toplam hasta sayımızın %70'ine ulaştı. 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889'u sağlığına kavuştu. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor. Yapılan testlerde pozitif oranı günden güne düşüyor. Şüphelilere test yapılması bulaşma hızını düşürmüştür. Hastalığın toplum içinde bulaşma yollarının kesilmesinde stratejimiz büyük rol oynadı.

Sayısı 6 bin 239'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz 722 bin kişiye ulaştılar. Hastalığın yayılımını kaynağından hareket ve takiple kontrol altına aldık. Tedavinin tek başına başarı sağlayamayacağı gibi, filyasyon da tek başına başarı sağlayamaz. İzolasyon sayesinde risk yönetildi. Sosyal mesafe kuralıyla virüsün önü kesildi. Geçen haftaki buluşmamızda vaka bazında salgının Türkiye'deki seyrini size kısaca özetlemiştim. İlk vaka ile başlayan süreçte hepimiz üzerine düşeni yaptık. 11 Nisan'da 33 bin 173 kişiye test yapılmış, 5 bin 138 tanı olmuştu. Vaka sayısının en yüksek olduğu tarih bu tarihti. 29 Nisan'da test sayısı 43 bine çıktı, yeni hasta sayısı azaldı. Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içerisindeyiz. Rehavete yol açmasından korktuğum cümleyi tekrar kurmayı göze alırsam, şu anki şartlarda salgın kontrol altında.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE BİRİNCİ DÖNEM TAMAMLANDI, İKİNCİ DÖNEMİN İLK GÜNLERİNDEYİZ

Türkiye koronavirüsle mücadelede birinci dönemi tamamlamıştır. İkinci dönemin ilk günlerindeyiz, tedbir zorunludur, tehdit devam etmektedir. Başarı ilk dönemde olduğu gibi tedbirlere bağlıdır. Tedbirsiz davranmak, tehditin ortadan kalktığını düşünmektir. Virüsün taşıyan herkesin hastanede ya da evde olduğunu düşünmek tehlikelidir. Virüs henüz öngöremeyeceğimiz süre boyunca toplumda ve aramızda varlığını sürdürecektir. Son verilerin açıkca ortaya koyduğu gibi şu anda bir hafta öncesine göre daha iyi durumdayız. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur, virüse bu fırsatı tanırsak, bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Örnek olduğumuz dünyaya ders olabiliriz. Güç bizdeyken buna izin vermeyelim. Hastalıktan ölümden korku doğaldır, korku tehlikeyi, riski yönetecek bir strateji değildir. 

SAĞLIKLI GÖRÜNEN BİRİNDEN VİRÜS KAPABİLİRSİNİZ

Uyarılarımız toplum olarak bir sağduyu örgütlenmesine işaret ediyor. Uyarılarımız, ricalarımız, önerilerimiz, salgın karşısında davranışın akla uygunluğu üzerinde duruyor. Pandemi sürecindeyiz. Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak, alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir.  Riskle hangi anla, hangi ortamda, kim vasıtasıyla karşılaşacağımızı bilemeyiz. Çok sağlıklı görünen biri size hastalık bulaştırabilir, siz virüsü ondan alıp, bünyesi zayıf birine bulaştırabilirsiniz. Maskesiz çıkmak, maskeyi yarım şekilde kullanmak işe yaramaz. 

Geldiğimiz nokta o kadar ümit verici ki, sanayi bölgelerinde test labaratuvarları açıyoruz. Bakanlık olarak yeni yaşamın gerektiği sağlık standartlarını oluşturuyoruz. Süreç tipik normalleşme değil. Eski günler tam olarak geri dönmiyor. Bazı kısıtları nasıl aşabileceğimizi öğrendik. 

TARİHTEKİ TÜM SALGINLAR GİBİ BU SALGINI DA YENECEĞİZ

Salgını tarihteki tüm salgınlar gibi yeneceğiz. Yeni hayatımızı hızla kurmalıyız. Yeni hayatımızda kalabalık kuyruklar, AVM kalabalıkları, pazar yeri kalabalıkları, tam kapasiteyle çalışan asansörler olmamalıdır. Kontrollü sosyal hayat diyoruz buna. Kontrollü sosyal hayat hepimizin ortak katkılarıyla gelişecek. Kontrollü sosyal hayat geçerli bir yaşam tarzıdır. İkinci dönemin stratejisi kontrollü sosyal hayattır.Bir tarafta bireyler var, sizler varsınız, sizden beklenen maske ve sosyal mesafe kurallarına bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı şekilde uymasıdır. Maskenin tek başına koruyucu olmadığı ortaya konulmuştur. Maske ve sosyal mesafenin birleşik tedbir olarak uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.Kontrollü sosyal hayat aynı zamanda riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı riski minimalize edecek şekilde düzenlemek demektir. 

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINI KULLANIN

"Bir şey olmaz " cümlesinin üstünü çizmelisiniz. Ulaşımda yeni bir oturum düzenine gidilmesi kaçınılmaz görülüyor. Büyük iş yerlerinin sağlık hizmeti alma konusunda daha fazla ciddiyet göstermesi beklenmektedir. Virüsün bulaşmasına elverişli her ortamın, her alanın düzenlenmesi kontrollü sosyal hayatın kapsamındadır. Hayat eve sığar uygulaması sizi olası riskler konusunda baştan bilgilendiriyor. Riske karşı size rehberlik yapıyor. Gitmek veya hizmet almak istediğiniz bir ortamda pozitif tanı konulmuş çalışan ya da ziyaretçi varsa uygulama sizi uyarıyor.Hayat eve sığar uygulamasının kullanıcısı 10 milyonu bulmuştur. Gereksiz yere evden çıkmayalım. Kurallara uymayanları uyaralım, buna hakkımız var. 

Kontrollü sosyal hayat salgınla mücadelede sorumluluğun paylaşıldığı hayattır. Korona mücadelesinde sağlamamız gereken şey istikrardır. Sağlık ordumuz bu istikrarı güçlü şekilde gösteriyor. Bilim kurulu tam bir yetkinlik içerisinde çalışıyor, devlet kurumları mücadelede duyarlı, şimdi daha titiz daha kılganız. Salgını kontrol altına aldık, sosyal hayatımızı kontrol altına alırsak güzel günler göreceğiz, güneşli günler.

YURT DIŞINDAN GELECEK TURİSTLERLE İLGİLİ SORU ( Bayramdan sonra başlıyor)

Turizm balkanlığımızla çalışma yapıyoruz. Ekip oluşturarak bilim kurulunun da alınması gereken tedbirleri belirtip, nasıl bir özellikle sezonun açılmasıyla tedbirlerin devam edebileceğiyle ilgili plan oluşturulacak. Sertifikasyon dahil olmak üzere bir takım yaklaşımlar oldu. Biz erken dönemde, bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurt dışından gelişleri olabildiğince test yaparak bu dönemi daha sağlıklı götürmek eğlimindeyiz. Yine olabildiğince imkanlarımızı zorluyoruz. Tüm hazırlıklarımızı şu dönemde yaptık. Bayram sonrası bunları yine kontrollü şekilde alma gayretindeyiz.

Bağışıklık haritası yayınlanacak. 150 Bin kişiye test yapılacak, kişiler belirlendi.

Finallerin üniversitelere bırakılarak, gerektiğinde yüz yüze yapılabilmesi şeklinde bir yaklaşım söz konusu idi. Haziran'da hem LGS'nin hem YKS'nın yapılıyor olması, bir hareketliliğe sebep olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede ilave yüzyüze ilave finallerin de yapılıyor olması hareketi artıracağı kaygısı oluştu. Bilim kurulunda da bu değerlendirildi. YÖK'e de bu konudaki yaklaşım iletildi. Olabildiğince dijital , online bu sınavların yapılması şeklindeki yaklaşımımıza da YÖK aynı gün karar vererek yüzyüze sınavların olmaması şeklinde karar alınmış oldu. Ben buradan YÖK Başkanı ve ekibine teşekkür ediyorum. Yüzyüze sınavlar olmayacak. Online sınavlar yapılacak.

RAMAAZAN BAYRAMINDA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK MI?

Ramazan bayramında sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili karar hükümet tarafından verilecek. Önümüzdeki günler, salgının seyrine göre karar verilecek. O durumda da Sn. Cumhurbaşkanımız açıklamayı yapacakıtr. Bununla ilgili şu an gündemimize gelmedi. Özellikle salgının gelecek haftaki seyri de görülerek gerekli tedbirleri almış olacağız. 

CAMİLERLE İLGİLİ HENÜZ GÜNDEM YOK

Camilerle ilgili doğrusu dünyada yer yer bazı uygulamalar olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de benzer özellikle salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Bilim kurulumuzda camilerle ilgili gündem olmadı. Önümüzdeki günler bu konu gelmiş olacak. Daha çok tedbirli, belli esaslar durumunda gündeme gelebilir. Sn. Cumhurbaşkanımızda bu anlamda açıklamaları yapacaktır.

SAYFAYI YENİLE...