Sağlık Bakanı Koca Az Önce Duyurdu: Yarından İtibaren Başlıyor...

Bakan Koca, Koronavirüs bilim kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor.

Sağlık Bakanı Koca Az Önce Duyurdu: Yarından İtibaren Başlıyor...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

28 gün önce Sn. Cumhurbaşkanımızın başlattığı aşı kampanyasında 2.8 milyon vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Amacımız, hedef nüfusumuzun %60'ının aşılanmasını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için tüm alternatifleri zorladığımızdan emin olun. Nüfusumuzun %3.5 oranın aşılanması pek çoğumuza az gelebilir, Almanya'da oranın %7 olduğunu göz önüne alırsak, aşı konusunda ülkemizin durumu daha iyi anlaşılacaktır. Kısa sürede bu oranlar artacaktır. Aşı tedarikinde tüm ülkeler zorluk yaşamaktadır. 

Yarından itibaren 70 yaş üzeri , Cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar sisteme tanımlanacaklar. Kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, İl Emniyet Müdürü, Kaymakam ve belediye başkanlarımızın kendi bölgelerindeki sağlık tesislerinde aşılamalarını yaptırmasını bekliyorum.

Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak.

Elimizdeki verilere göre aşı, koronavirüs mücadelesinde en etkili çıkış olarak görülüyor. 

Mutasyon haberleri yeni soru ve sorunlar ortaya çıkarıyor.

Mutasyonları yakından takip ediyoruz. Klinik seyir bakımından farklılık göstermediğini düşündüğümüz kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon ülkemizde de görülmektedir. 

Ülkemizde, 263 İngiltere varyantı, 23 Güney Afrika varyantı, 106 tane kökeni belli olmayan varyant tespit edilmiştir.

Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimi erteliyor. Bilim kurulunun tavsiyesi kısıtlamalar konusunda acele edilmemesi yönünde. 

Bulaştırıcılığın artmasından dolayı aynı tedbirlere daha dikkatli şekilde uymalıyız. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların hafifletilmesi en önemli gündemimiz.

Yeni tedbir ilavesi şu an düşünülmüyor. Var olan tedbirlerin devamı öneri olarak düşünülüyor.

Daha önce 10-15 dakikada bulaşan virüsün, mutasyon ile daha kısa sürede bulaşabiliyor. Mutasyonların görüldüğü şu dönemde tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Bugün Bilim kurulumuzdaki arkadaşlarımızla birlikte Şehir Hastanesi'nde ikinci doz aşımızı yaptırdık. Bugün aşılarımızı, Şehir Hastanesine giderek yaptırmış olduk. Yeni gelen partinin (coronavac aşısı) 14 günlük test süreci tamamlandı. Bundan sonraki dönemde 65 yaşa kadar vatandaşlarımızı sağlık kuruluşlarımızda aşılamaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreçte takvimi genişleteceğimizi biliyorsunuz. Demin de ifade ettim, bu dönemde daha önce 50 milyon doz aşı için sözleşme yapmıştık, 50+50 şeklindeydi. 100 milyon doz aşı için sözleşmenin imzalandığını söyleyebilirim.

Yükseköğretim konusuyla ilgili bilim kurulu görüşüyor. Bu hafta bu konuya dair bir cevap vermiş olacağız. Salgının geldiği seyir, vakaların son iki haftada artış içinde olduğu, mutasyonların varlığını gösterdiği şeklinde. Yüz yüze eğitimin bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim.

Şubat ayı sonuna doğru öğretmenlerimiz için aşılama takvimi başlamış olacak.

AYRINTILAR GELİYOR...