Sağlık Bakanı Koca Açıkladı! "Filyasyon" Mücadelenin En Önemli Unsurlarından Oldu

Sağlık Bakanı bugün düzenlediği basın toplantısında özellikle "filyasyon" vurgusu yaptı. Peki , 'Filyasyon nedir, Filyasyon ne anlama geliyor?' tüm bu soruların yanıtı ve çok daha fazlası bu haberimizde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Nisan 2020 Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Salgının en az hasarla atlatılacağının görülmeye başlandığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, vaka ve can kaybında oran hızında düşüş görüldüğünü vurgulayarak, "Salgını en az hasarla

Sağlık Bakanı Koca Açıkladı! "Filyasyon" Mücadelenin En Önemli Unsurlarından Oldu

Salgınla mücadele konusunda en önemli unsurun Filyasyon olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı, Türkiye'nin bu uygulamada başka ülkelerden kendisini ayırarak önemli adımlar attığını söyledi.

Sağlık Bakanı şu ifadeleri kullandı:

FİLYASYON NEDİR?

Filyasyon bildiğiniz gibi, bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini filyasyonla sağladık.Filyasyon yöntemini bizim gibi uygulayan başka ülke olmadı. İlk vakanın ardından her vakada biz bu yöntemi uyguladık.Pozitif tanı konan hastaların her birinin temas ettiği tüm kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık. Bunun ne denli dikkat ve titizlik gösteren süreç olduğunu dışarıdan anlamak zordur.Filyasyonda yani hastanın temas halindeki kişiler zincirinin taranması sürecinde neler oluyor, bu kişilere ulaşılıyor, tanı konulanlar izole edilip, tedavilerine başlanıyor.Genel tarama zaten doğru yöntem değil. Güvenli sonuç elde etmek açısından akılcı değil.

FİLYASYON UYGULAMASI SORUYA GÜÇLÜ YANIT VERİYOR

Filyasyon uygulaması soruya güçlü yanıt veriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz.Bir hastalıkla mücadelede diğer ülkelere kıyaslama yaparak başarı bulgusuna gitmek çok insancıl gelmiyor. Yaygın temas taraması sıkı takip, salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyanın büyük kısmı ise filyasyon yerine sadece şikayetle başvuru üzerinden ilerliyor. Güney Kore ve Singapur gibi bir kaç ülke ise genel tarama yapıyor.Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir.

SONUÇ ALACAĞIMIZIN SOMUT İŞARETLERİ

Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülkedir. Vaka artış hızının inişe geçişi, ölüm artış hızının yavaşlaması, sonuç alacağımızın somut işaretleridir.

FİLYASYONU EN YAYGIN ŞEKİLDE YAPAN ÜLKE : TÜRKİYE

Yöntemi ilkece benimseyen, en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. Bu ciddiyeti verilerle ortaya koymak isterim. Bugüne kadar tanı konan hastaların temas halindeki 261 bin 989 kişi tespit edildi.  Bunların %95.8'ine ulaştık, takiplerini yaptık. Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan kişi sayısı 251 bin 28'dir. Her doğrulanmış vakaya ortalama 4.5 temaslık kişi düşmektedir. Bunların %96'sına ulaşılarak takip yapılmıştır. Yeni tanı konduğunda ne yapıyoruz? Kimlerle ne zaman, nerede görüştüğü, aile bireyler, iş yeri arkadaşları, sosyal ilişkileri ve temas halindeki kişilerin bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş arkadaşları, ailesi, aynı evdeki kişiler filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Bu noktadan itibaren filyasyon ekipleri harekete geçiyor.