Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Uyarmıştı, Korkulan Oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınında gelinen noktada mutasyon ile birlikte gençlerin de büyük tehdit altında olduğunu, yaşlıların aşılama sürecine dahilinin ardından hastanelerde genç nüfusun daha yoğun olduğunu vurgulayan Bakan Koca, gençlerin tedbirlere uyum konusunda daha hassas olması gerektiğini söylemişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Uyarmıştı, Korkulan Oldu!

Türkiye genelinde 65 yaş üstü aşılanan vatandaşların hastanelere yatma oranında büyük düşüş görülürken, bu süreçte daha bulaşıcı olan İngiliz varyantı ile diğer varyantların da etkisiyle gençlerin hastanelerdeki yoğunluğu artış gösterdi. Son günlerde 30-35'li yaşlardaki vatandaşların da art arda vefat haberlerinin gelmesinin ardından uzmanlar, koronavirüs aşı takviminin başarıyla tamamlanmasına kadar tüm yaş gruplarının tedbirlere harfiyen uyması gerektiğini belirtti.  Çocuklar da da kötü sonuçlar oluşturan yeni varyantlar nedeniyle, ileri dönemlerde yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesi için, toplumsal bağışıklık, bunun için de aşılama takviminin başarıyla sürdürülmesi gerekiyor.

Yeni Tehlike, Yeni Mutasyon

Artan vakalar, beraberinde Türkiye'ye özgü mutasyon riskini de getiriyor. Daha önce ortaya çıkan SARS ve MERS'te virüs olumlu yönde mutasyona uğramış, salgın beklenenden daha kısa sürede sona ermişti. Fakat kovid-19 3 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmasının yanı sıra her geçen gün yeni risklerle bulaşmaya devam ediyor. Türkiye'de günlerdir 50 binin üzerinde vaka tespiti, uzmanların yeni mutasyon uyarılarına neden oldu. Hali hazırda çok daha kolay bulaşan ingiliz varyantının yanı sıra daha ölümcül olabilecek varyantların da ortaya çıkması muhtemel.