Sağlık Bakanı Fahrettin Koca : Ülke Genelinde Hasta Sayıları Artışa Geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'da koronavirüs denetimlerinde bulunuyor. Buradaki vaka artışlarına, Türkiye'deki son durum ve 65 yaş üstüne ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının tamamı Kamu Bülteni'nde... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'daki ziyaretleri sırasında düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz hafta uyarılarda bulunduğu 6 ildeki son duruma ilişkin, "Diyarbakır, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin illerimizle ilgili

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca : Ülke Genelinde Hasta Sayıları Artışa Geçti

Türkiye'de Mart ayından bu yana verilen koronavirüsle mücadelesinde hasta sayısının tekrar artışa geçtiğine vurgu yapan Sağlık Bakanı, 65 yaş üstü hastaların artışına dikkat çekti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:


DAHA ÖNCE KONTROL ALTINDA OLAN İLLERİMİZDE İSTEMEDİĞİMİZ TABLOLAR

Gün içinde incelemelerimizi tamamladıktan sonra akşam bu konuda genel açıklamalarımız olacak. Mart ayından beri büyük bir mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınında tekrar bir artış yaşanıyor. Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Bazı illerimizde hasta sayıları sabit kalır veya düşerken, daha önce salgının kontrol altında olduğu illerimizde istemediğimiz tablolara maruz kalıyoruz. 

VAN'DA DURUM İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Geçen hafta bildiğiniz gibi, Diyarbakır, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin illerimizle ilgili incelemelerde bulundu. Bu 6 ilimizde birkaç hafta öncesine göre %70'lere varan düşüşler gördük. Ancak... Van için aynı durum mevcut değil. Van , merkezlerden biri oldu. Son dönemde yüksek hasta artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Van'daki hasta artışı son aya göre neredeyse 2 katına çıktı. Geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerimizdeki yoğunluk sizlerin de malumu. Orta ve doğu anadolu illerimizde sıkıntılarımız yer yer oldu. Van'da 3 hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluk yaşamaktayız. Bu dönemde hızlı ve etkili müdahalelerle bu durumu kontrol etme çabası içerisindeyiz. Van'da 80 olan filyasyon ekibi sayımızı, bu dönemde 128'e çıkardık. Her ekip 3 kişiden oluşmakta, toplam 128 filyasyon ekibi sahada temaslı çalışması yapmakta. 

HASTALARIN ORTALAMA YAŞINDAKİ YÜKSELİŞ, AĞIR HASTA VE VEFAT SAYILARININ DA ARTIŞINA SEBEP OLUYOR

Her zaman altını çiziyorum, temasları ne kadar erken tespit edebilirsek salgın kontrolünde o kadar etkili olabiliriz. Türkiye, temaslı takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz. Bir diğer önemli hususu vurgulamak istiyorum. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş, malesef ağır hasta ve vefatların artışına sebep oluyor. Van ilimizde 65 yaş üstü nüfusumuz %4.2, ne yazık ki 65 yaş üstü hasta oranımız %15.6, yani nüfusa göre 4 katına göre oranla vaka olduğunu görüyoruz. İldeki yoğun bakım hastalarımızın çoğunu 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlılarımızın, büyüklerimizin özellikle korunabilir olması son derece önemli, nüfusa göre 4 katına varan vaka artışının 65 yaş üstünde görülmesi bu anlamda ciddi risk oluşturmakta. 

GENÇLERİN BÜYÜKLERLE TEMASININ ÖNLENMESİ

Gençlerimizin büyüklerle temasını önlemek son derece önemli. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske ve mesafede taviz veren tüm illerimizde vaka artışlarını görüyoruz.