Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ölü Sayılarıyla İlgili Tartışmalar, Savaştaki Şehit sayısı Üzerinden Spekülasyona Benziyor

Habertürk yazarı Nagehan Alçı'ya koronavirüsle mücadelede gelinen son nokta ve ölü sayılarına ilişkin iddialarla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  İBB'nin açıkladığı bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ölüm sayılarına ilişkin il il değerlendirmenin doğru olmayabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ölü Sayılarıyla İlgili Tartışmalar, Savaştaki Şehit sayısı Üzerinden Spekülasyona Benziyor

Bakan Koca, "Ölüm sayısını il il değerlendirmek doğru olmayabilir, çünkü Kovid tanısı konanlar oldukları yeri terk edemiyorlar, geçen yıllarda dolaşım çok daha fazlayken bu yıl öyle değil. Tanı nerede konursa orada takip ediliyor. Vefat da orada oluyor. Dolayısıyla toplam sayıya bakmak daha sağlıklı. Bulaşıcı hastalıkla ilgili açıklama yaptım. Bu yıl her türlü enfeksiyon bulgusu olan tedbir amaçlı bulaşıcı hastalık kategorisine alındı, defin ona göre yapılıyor. Mesela kanser hastalarının büyük çoğunluğu kanserden değil vücutlarındaki bir enfeksiyondan hayatlarını kaybederler onları da bulaşıcı hastalık kategorisine yazıyorlar. Ben ölü sayıları üzerinden spekülasyonu savaşta şehit sayısı üzerinden spekülasyon yapmaya benzetiyorum. Çok acı, çok yanlış." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki ölüm oranlarının düşüklüğünün Türkiye'nin filyasyon, erken tanı ve test başarısının yanı sıra ilaçların kullanımındaki başarı nedeniyle olduğunu söyleyen Koca, aşı çalışmalarına ilişkin ise, Aşıyı teşvik etmek için Kovid geçiren ile aşı yaptıran arasındaki farkı var gücümüzle anlatacağız. Akıl ve bilim yolunu hep ifade edeceğiz. Göreceksiniz Nagehan Hanım. O saydığınız aşı düşmanları da gelip aşı olmak isteyecek. Bundan emin olun." dedi.