Sağlık Bakanı Açıkladı! 5 bin 698 Vaka, 92 Ölü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklamaları art arda geldi.

Sağlık Bakanı Açıkladı! 5 bin 698 Vaka, 92 Ölü

Sağlık Bakanı Açıkladı! 5 bin 698 Vaka, 19 Ölü

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'NIN AÇIKLAMALARI:

10 Mart'tan bu yana Türkiye'de hayat değişti. Kayıp sayısının binlerle ifade edildiği, vaka sayılarının 90 bini yaklaştığı ülkeler var. Asla onlarla aynı durumda değiliz. Oradaki sonuçların umulmayacak kadar kısa sürede ortaya çıktığını unutmamalıyız. Türkiye insanını kurtarmak için elinden geleni yaptı. Yurttaşını dışarıdan gelecek tehdite karşı sıkı tedbirler aldı. Önceki tedbirler şimdi sadece bir avantaj. Dünya virüsün ortaya çıkmadığı güne dönemez. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak. Hayat tarzında geçici bir değişikliğe gitmeliyiz.

Bu bulaşıcı bir hastalık. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirin uygulanmasını kolaylaşacak şartlar son derece önemli. Bugün bilim kurulumuzda belki en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduğunu gördük. Dünyada başarı göstermiş yöntemleri değerlendirdik. En önemli tedbir olan izolasyonu prensip haline getirdik. Hastalığı bulunduğu sınırlar içerisinde tecrit edelim. Bu yaklaşımın amacı şu, sosyal hareketlilik en alt düzeye inmeli, sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar birbirleriyle az karşılaşmalıdır. Çalışma saatleri, günleri, tatiller düzene konmalıdır. En önemli konu sokakta geçirilecek kısıt getirilmesi konusudur.

Sosyal hareketliliği ve teması azaltarak, toplum yaşamının yeni bir düzene kavuşması gerekir. Bilim kurulunun önerisindeki amaç. Yani bizim teması en aza indirecek hayata ihtiyacımız var. Hareketliliği azaltmak. Virüsün şehirden şehire taşınmasına set çektik. Bu yaklaşım şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir. Bilim kurulunun 83 milyon için önerdiği tedbir, belli süreliğine, belli sınırlardır. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak.

Tavsiye kararlarını Sn. Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Kendilerinin değerlendirmeleri olacak. Alınan tedbirlerin sıkı sıkıya uygulanması gerekir. Ne kadar çok dikkat edersek o kadar kısa sürede bu işin üstesinden geleceğiz. Gönlünü ortaya koyan tüm sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Hastalığa dair verileri, hergün kurumsal internet sayfamıza yayınlayacağımızı açıklamıştım. Bugün itibariyle internet ortamında güncellenerek her akşam açıklanmış olacak.  24 Saatte 7 bin 533 test yapıldı, bugünkü vaka sayısı 2 bin 69, toplam vaka sayımız 5 bin 698 oldu, bugün kaybettiğimiz 17 kişi ile toplam can kaybımız 92'yi buldu.

Şu an hastanelerimizde tedavisi süren 344 kişi yoğun bakımdadır. 241 tanesi entübe durumdadır. 42 hastamız iyileşerek taburcu edilmiştir.