Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ekonomik Tsunami Geliyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ekonomik Tsunami Geliyor

Salgın sürecinde en büyük problemin ekonomide gözüktüğünü söyleyen Karamollaoğlu, salgın nedeniyle iş yerlerinin büyük bir kısmının kapandığını, esnafın işçi çıkarmak zorunda kaldığını, daha sonra buna önlem alındığını fakat işyerlerini açamayan berber, kafe, tazgah açamayan pazarcıların durumunun sıkıntılı olduğunu söyledi.

Karamollaoğlu şu ifadeleri kullandı: Daha da endişe verici olan ise salgın sonrası oluşacak ekonomik tablo.Bakınız çok açık bir şekilde ifade ediyorum eğer gereken tedbirler alınmaz veya gecikirse ekonomik bir tsunami geliyor. Şu an zaten büyük bir problem var, insanımız geçim sıkıntısı çekiyor.İşsizlik aldı başını gidiyor, zaten 4.5 milyon işsiz vardı şimdi işsizlik %20’lerin üzerine çıktı belki şu an 8-9 milyon işsiz var.Şunu biliyoruz ki insanımız ihtiyacını karşılayacak bir gelire sahip değiller.Bundan dolayı biz iktidarı 14 maddelik bir tavsiye ile gelecek tehlikelere karşı uyardık.Şu anda bir numaralı meselemiz insanların günlük ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.Bir evin faturalarının ödenmesi, gıdanın sağlanmasıdır.

Biz en önemli konu olarak herkese 1000 lira verilmesini teklif etmiştik bunun herkese verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. İkinci önemli konu ise esnafımız, esnaf borçlarını faturalarını ödeyemiyor.Şimdi bankalara gidin kredi alın diyorlar, tamam da bu kredi yüzde kaç faizle veriyorsunuz esnafımız ne zaman geri ödeyecek.Esnafımızın sırtına kredi ile yüklenen yük %9 muhterem arkadaşlarım dünyada faiz şu an %0 lar civarında.Bu ne demek 6 ay sonra esnafımız %6-7 faizle borcunu ödemek zorunda kalacak esnaf borcunu ödeyemeyecektir.Üçüncü konu ise Türkiye’nin önemli kurumları borsada değer kaybederse bunları dışarıdan satın almak isterler. Buna kesinlikle fırsat verilmemelidir. Bunlar bizim milli değerlerimizdir. 

Bunun yanı sıra tarım ve gıdanın bir numaralı meselemiz olduğunu söylemeden geçemem.Şimdi çay mevsimi geldi çay toplanacak, yaklaşım 150 bin insan çalışması lazım. Bununla alakalı tedbirler muhakkak almalı, sadece çay değil yazlık ekim yapan her yerde çiftçiye mazot, tohumu, gübreyi destekle verilmelidir.Gerekli tedbirler alınmazsa tarımda ithalata mecbur kalırız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Çok daha küçük olan Avrupa ülkeleri bizim ihracatımızın on misli ihracat yapabiliyor.Onlar bizden akıllı mı hayır! Onların iktidarları çiftçiyi ayakta tutuyorlar. İktidar bu dönemi bir fırsat bilip çiftçinin elini tutmalıdır.