Ramazan Bayramından Sonra Vaka Sayıları Düşmezse Yeni Tedbirler Yolda

Türkiye'de artan koronavirüs vaka sayılarının ardından 17 günlük tam kapanma kararı alınırken, 29 Nisan saat 19.00'da başlayan uygulama 17 Mayıs saat 05.00'e kadar devam edecek.

Ramazan Bayramından Sonra Vaka Sayıları Düşmezse Yeni Tedbirler Yolda

Uygulamayla birlikte vaka sayılarının 5 binin altına inmesi bekleniyor. Tam kapanmanın ardından normalleşme takvimi gündeme gelirken, Türkiye Gazetesi'nden Neşra Durmaz'ın haberine göre vaka sayılarının istenilen seviyeye gelmemesi , tablonun kötü olması halinde toplumun büyük kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin hayata geçirilebileceği kaydedildi.

Aşı olmayan kişilerin ve yaş gruplarının toplumdaki dolaşımının önüne geçilmesi için yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği aktarıldı. 

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Tarihleri Vererek Uyardı! "Koronavirüste Yeni Dalga Kaçınılmaz!"

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle tam kapanma 3. gününü doldururken, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan , Habertürk canlı yayınında salgının gidişatına, kısıtlamalara ve kısıtlamaların uygulanabilirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son günlerde azalan vaka sayılarıyla birlikte test sayılarının da azaldığına dikkat çeken Ceyhan, günlük değerlendirmelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Salgında yeni bir dalganın daha görüleceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Biz kesinlikle bir dördüncü dalga göreceğiz. Bundan kaçınma mümkün değil. Bu dalganın büyük mü küçük mü olacağı, bizim alacağımız tedbirler ve onlara uyumla alakalı. Kısıtlamadan önce yaşanan göç sebebiyle özellikle yazlık bölgelerde artış bekliyorum.Toplumun neredeyse yüzde 60'ı muaf ve dışarıda dolaşıyor. Belli iş kollarında insanlar yan yana çalışıyor" diyen Ceyhan, "Ev içi bulaşlar da artmaya başlayacak. Tarama sayısını artırıp, daha inandırıcı açıklamalar elde etmeliyiz. Test sayısının mutlaka artırılması lazım" şeklinde konuştu. Bu süreçte iki önemli tarihe dikkat çeken Ceyhan, ilkinin koronavirüs tam kapanma sürecinin sona ereceği tarihin hemen sonrası olan 18 Mayıs olduğunu, diğerinin 18 Haziran olduğunu belirtti.

Ceyhan, "18 Mayıs’ta kısıtlamalar bittikten sonra nereye döneceğimiz çok önemli. Eğer yine eskiye dönersek, şüpheniz olmasın vaka sayıları yeniden artmaya başlayacak. Haziran’a kadar ise kontrollü gidersek, bunun etkilerini de o zaman göreceğiz" dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, seyahat kısıtlamalarının önemine Hint mutantını da hatırlatarak dikkat çekti ve, "Artık Hindistan mutantı da geldi, bunun mutlaka İstanbul’da tutulması gerekiyor. Kısıtlama başlamadan önceki gün, seyahat yasağından beklediğimiz yararı kaybettik. İnsanlar bunu tatil gibi algıladı. Hindistan mutantı dahil tüm mutantları Türkiye’ye yaydık artık. İşimiz zorlaştı" dedi.