Prof. Esin Davutoğlu Şenol'dan Kademeli Normalleşme Mesajı : Güvenli Rakama Ulaşmış Değiliz...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Esin Davutoğlu Şenol, sosyal medya hesabından kademeli normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Esin Davutoğlu Şenol'dan Kademeli Normalleşme Mesajı : Güvenli Rakama Ulaşmış Değiliz...

koronavirüs pandemisinde yeni süreç

Yeni İş haberleri yayımlandı. Son iş haberlerini takip etmek, diğer adaylarla iletişime geçmek ve arkadaşlık kurmak için TIKLA VE İNDİR.

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan illere göre renk haritasına dikkat çeken Prof. Davutoğlu Şenol, haritadaki verilerin sadece salgının bölgeler arasında nasıl farklılıklar gösterdiğini işaretlediğini, yapılması gereken test sayısının ise yapılanın en az  4 katı olması gerektiğini yazdı.

Güvenli açılış için haftalık insidans'ın 100 binde 10 olması gerektiğini, Türkiye'nin nüfusuna göre bu rakamın haftalık 8 bin olduğunu yazan Prof. Esin Davutoğlu Şenol, güvenli rakama ulaşılabilmesi için 400 bin test yapılması gerektiğini de kaydetti. Koronavirüs aşısının koruyuculuğunu da hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, kovid-19 için geliştirilen aşının koruyuculuğunun 42 günde görüldüğünü, salgına bu süreçte etki etmesinin zor olduğunu yazdı.

Resim

Şenol'un açıklamaları şu şekilde: 

  • Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır. Burada rengarenk boyanmış  haritadaki veriler, yalnızca salgının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğini kabaca göstermektedir Yapılması gereken test sayısı , yapılanın en az 4 katı olmalıdır.
  • Güvenli açılış için ; Haftalık insidans <100 binde 10 olacak,  bizim nüfusa göre bulmamız gereken haftalık rakam 8000  olmalı , biz bu rakamı gün için buluyoruz yani olması gerekenin 8-9 katı Güvenli rakama ulaşmak için  en az 400.000 test yapmamız gerek.
  • Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız bu hızda aşılama ile koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı  ile salgına etki edemezseniz.
  • Veri ve şeffaf veri gerekli salgın yokmuş gibi yaparak ödenecek bedellerin ne olduğunu Eylül- Mart arası dönemdeki ölümler ve kontrol edilemeyen salgının hayata etkisi ile tecrübe ettik.
  • Seçilen stratejiler, bilim ,kanıta dayalı veri ve VERİ’ye dayanmamaktadır Burada yaptığım hesaplamalar,mevcut durumu yansıtmak için , ortalama ağırlık vs gibi yansıtmadan kabaca yapılmıştır.
  • Veri ve kanıta dayalı salgın yönetimi talep etmeye ve doğruları not etmeye devam.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA