Prof. Dr. İftihar Köksal Canlı Yayında Açıkladı! Kafe ve Restoranlar Açılacak Ama...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. İftihar Köksal , Habertürk Canlı yayınında koronavirüs salgını ve normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kafe ve restoranların açılış sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler art arda geldi.

Prof. Dr. İftihar Köksal Canlı Yayında Açıkladı! Kafe ve Restoranlar Açılacak Ama...

Bölgesel bazlı değerlendirmeyi çok önemsiyoruz, çünkü Türkiye'nin her yerindeki vaka sayısı aynı değil. Farklılıklar gösteriyor, bunu artık il il izleme şansımız oluyor. Kontrolün sağlanmış olduğu, vaka sayısının azalmış olduğu illerde kontrollü olarak normalleşme olabilir. Vaka sayısının çok yoğun olmadığı illerde eğer okullarda yüz yüze eğitim kademeli olarak başladığında vaka sayısında da artış olmazsa biraz daha cesaret olacak gibi duruyor. 

Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan İl Bazlı Veriler

Tabii ki 100 binde görülen vaka sayısı ne kadar az olursa o kadar kolay olacak. 100 binde 200'ler çok yüksek. Bazı ülkelerde 4 vaka görüldüğü diye yeniden sokağa çıkma yasağı getirildi. 100 binde görülen hasta sayısının 10'un altında olması gerekir ki rahatlama olsun. Bir takım şeyler konusunda tavizkar olmamak gerektiğini düşünüyorum. Yine maske, mesafe kurallarına uyulması lazım. HES kodu uygulaması, okulda mutlaka HES kodlarına bakılması lazım. Son zamanlarda son birkaç aydır aile içi bulaşların çok fazla olduğunu, ailelerin müracaat ettiğini görüyoruz. Ev içindeki bir çocuğun enfekte olması, okuldaki başka çocuğa bulaşması ve evine götürmesine neden olabilir. Yaz başında bir açılma oldu ve kurallara uyulmadığını gördük. Çok sıkı denetleme, HES kodu, mesafe kurallarıyla ancak açılabilir. 

45 dakika önerisi

Restoran ve kafeler için 45 dakika süresi çok makul. Oturma süresi artınca yayılım tehlikesi de artıyor. Masaların dip dibe olmaması gerekiyor. Sosyal mesafe çerçevesinde olması gerekiyor. Kurallara uymaktan yana tavizkar olunmazsa sosyal rahatlama gelebilir. Açılacak olmasını duymak bile insanlarda rahatlama meydana getiriyor. Toplumun psikolojisini de düşünerek kurallara uyularak gevşeme yapılabilir. İl, ilçe bazında vaka sayılarının dikkate alınarak açılması gerekiyor. İstanbul'un bir ilçesinde vaka sayısı çok az diyelim, başka ilçede fazla, fazla olan ilçedeki kişilerin diğer restoranlara gitmesinin önüne nasıl geçilecek. Bunların henüz cevabı yok. 

DÜNYADA HİÇBİR SALGIN İKİ YILDAN UZUN SÜRMEDİ

Mutasyon nedeniyle virüs daha kolay bulaşıyor. Artan vakaların sebebi bu olabilir. Aile içi bulaşların çok olduğunu biliyoruz. 

Dünyada hiçbir salgın iki yıldan uzun sürmemiştir. 1918 yılındaki ispanyol gribi iki yıl içinde ömrünü tamamlamıştır. Umarım ki virüs de ömrünü tamamlamak üzeredir. Umarım 2022 gelmeden kovid-19'dan kurtuluruz. Bunu zamanla öğreneceğiz.