Omicron Varyantı Pandeminin Sonunu Getirecek mi? Omicron’da Ölüm Oranları Yüksek mi?

Dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantıyla ilgili bilgiler yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Omicron hakkında birçok soru cevap arıyor. Pandeminin sonunu getirecek mi, belirtiler neler, ölüm oranı yüksek mi?

Omicron Varyantı Pandeminin Sonunu Getirecek mi? Omicron’da Ölüm Oranları Yüksek mi?

Omicron varyantı ile ilgili gelişmeler yavaş yavaş netleşiyor. Uzmanların yaptıkları araştırmaların sonuçları toparlanmaya başlarken sorularda netlik kazanmaya başlıyor.

Pandeminin sonu gelecek mi

Son dönemlerde en çok merak edilen sorulardan biri de Omicron’un pandeminin sonu olup olamadığı. Güney Afrikad’dan yayılan bu varyanta uzmanlardan açıklamalar geliyor.Uzmanlar Omicron ile pandeminin endemiye dönüşebileceğini ifade ediyor.

Swansea Üniversitesi’nde halkın Covid’a karşı tutum ve davranışları konusunda araştırmacı olan Simon Williams, CNN’e verdiği demeçte, “Omicron ile ilgili endişe seviyeleri önceki varyantlardan daha düşük olarak ölçüldü.” Birçoğu için “‘Covid’in korku faktörü’ daha düşük” dedi. Williams, birçok insanı Omicron’un önceki varyantlara göre daha az endişelendirdiğini söylüyor.

Uzmanlar, Omicron’un dünyanın büyük bir kısmına “bir bağışıklık katmanı” sağladığını belirtirken, Covid-19’u grip gibi ‘endemik’ bir aşamaya yaklaştırdığını vurguluyor.

İngiltere’deki London School of Hygiene and Tropical Medicine’de bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi profesörü David Heymann, CNN’e verdiği bilgilerde, “Benim görüşüme göre, pandemi endemik hale geliyor ve diğer virüslerde olduğu gibi bir süre daha endemik kalmaya devam edecek” dedi.

Ayrıca uzmanlar, Covid-19’un büyük bir öngörülemezlikle geliştiğini belirtirken, yol boyunca oluşabilecek aksiliklere de dikkat çekiyor. Uzmanlar, yeni varyantın ‘beklenmeyen’ özelliklerinin daha ciddi bir halk sağlığı riski oluşturabileceği ve pandeminin sonunu geciktirebileceği konusunda da uyarıyor. David Heymann, aşılamanın düşük olduğu birçok ülkenin, mevcut Omicron dalgası nedeniyle sağlık sistemlerinde sorun yaşayabileceğini de vurguladı.

Omicron’un Belirtileri

Uzmanların, koronavirüsün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olduğunu belirttiği Omicron, tüm dünyada hızla yayılıyor. Bununla beraber hastalar hafif semptomlar gösterdiği için virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sıklıkla grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabildiğini belirtti.

Şimdiye kadar kaydedilen beş ortak semptom:

Burun akıntısı

Baş ağrısı

Yorgunluk (hafif ya da şiddetli)

Hapşırma

Boğaz ağrısı

Bu hafif semptomlar daha çok aşılanmış ya da başka şekilde bağışıklık kazanmış kişilerin verileriyle belirlendi.

Prof. Christian Hesse, ‘’Omicron Delta’ya Göre Daha Az Öldürücü’’

Almanya Robert Koch Enstitüsü veri uzmanı Profesör Christian Hesse, "Omicron mutasyonundaki ölüm oranı Delta’ya göre 8 kat daha az. Aşısız kişiler için ölüm riski bin 400 kişide bir, aşılı kişilerde ise 2 bin 600'de 1 olarak biliniyor” dedi. Kötü haber Omicron daha hızlı yayılıyor.

Omicron'un diğer mutasyonlara göre daha hızlı yayıldığını ve daha hafif atlatıldığını belirten Hesse, Güney Afrika, ABD ve İngiltere'den gelen verilere göre Omicron mutasyonuna bağlı ölümlerin daha düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Omicron ile vakaların bir hafta içinde yüzde 40’lardan yüzde 80’lere çıktığını belirten Hesse, “RKİ verilerine göre son 4 haftada Omicron ile enfekte olan 2 bin 100 kişiden 1’i semptom göstererek hayatını kaybetti” dedi. Ekim ayında Delta mutasyonuna yakalanan 250 hastadan 1’inin hayatını kaybettiğini belirten Hesse, “Omicron mutasyonundaki ölüm oranı Delta'ya göre 8 kat daha az” ifadelerini kullandı.

Omicron’un bilinmeyen tehlikesi

Omicron’un diğer varyantlara göre daha hafif belirtiler göstermesi vatandaşları rehavete sürükleyebiliyor. Uzmanlar bu durumun çok tehlikeli olduğunu ifade ediyor. Çünkü bu varyantın yeni bir varyant ve henüz tam olarak incelenmedi. Omicron’un kalıcı etkilerinin ne olduğunun bilinmemesi bu varyantı daha tehlikeli yapıyor. Bu yüzden bu varyantının etkilerinin tam olarak bilinmesi için zamana ihtiyaç var. Bu yüzden tedbiri elden bırakmamak ve maske ve mesafe kurallarına daha fazla dikkat etmek gerekiyor.