Mutasyonlu Virüste Semptomlar Değişti: İşte Mutant Virüsün Belirtileri

Koronavirüs pandemisinde mutasyon alarmı devam ediyor. Ciddi derecede yayılmaya devam eden mutasyonlu virüs, çocuk ve gençlere daha kolay bulaşıyor.

Mutasyonlu Virüste Semptomlar Değişti: İşte Mutant Virüsün Belirtileri

Mutasyonlu virüste en önemli belirti: Baş ağrısı.

Koronavirüs vakaları son günlerde yeniden artmaya başladı. Dünyada mutasyona uğrayan ve farklı varyantlarda görülen virüs, Türkiye'de de hemen hemen her yerde görüldü.

Samsun2da vakaların yüzde 90'ının İngiltere mutasyonu olduğu bildirilirken Konya'da da vakaların genelinin mutasyonlu virüs olduğu aktarıldı. 

EVDE OLMASI GEREKEN HASTALAR DIŞARIDA

Vakaların ciddi oranda arttığı Samsun ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Oğuz Uzun, "Vakalar çığ gibi. İzole olması gereken hastalar sokaklara, çarşıya ve pazarlara gidiyorlar" dedi ve tehlikeyi gözler önüne serdi

Vakaların bir dönem düştüğü Samsun'da ciddi oranda artış görüldüğünü, 1 kişinin 10 kişiye bulaştırdığını söyleyen Uzun, "Kentteki vakaların çoğu İngiliz varyantı. Bulaştırıcılığın fazla olduğunu biliyorduk ama klinik olarak da bazı farklılıklar var. Genç hasta sayısı artmaya başladı. Nörolojik semptomları olan hastalar var. Baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı gibi semptomlar ortaya çıktı. Samsun'da, Karadeniz'de mutant virüsün fazla olması vaka sayısının artışında rol oynuyor. Sağlık çalışanları 1 kişiyi tedavi ediliyor, o 10 kişi olarak geri dönüyor. Tam kapanma mutlaka düşünülmeli." dedi. 

Mutasyonlu virüsün normal virüse göre yüzde 70 daha kolay bulaştığını söyleyen Çetiner, ilk virüsün yetişkinlere göre çocuklara bulaşmasının zor olduğunu söyledi. Mutasyonlu virüste durumun değiştiğini söyleyen Çetiner, "Koronavirüsün ilk türlerinin yetişkinlere kıyasla çocuklara bulaşması daha zordu. Bunun nedeni, virüsün vücudumuzdaki hücrelere giriş kapıları olarak görülen ACE2 reseptörlerinin çocuklarda daha az sayıda olmasıydı. İngiliz varyantının daha kolay ve daha hızlı bulaşmasının ve hücrelere çok daha hızlı girmesinin çocuklar için de önemli düzeyde risk oluşturacağını ön görmekteyiz. Bu mutasyon, virüsün kolay bulaştığını gösteriyor bu oran yüzde 40 ila 70 arasında değişiyor. Özellikle genç popülasyonda bulaşın arttığına dair veriler geliyor." dedi. 

MUTASYONLU VİRÜSTE EN ÇOK GÖRÜLEN SEMPTOMLAR

Baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı.