Mutasyonlu Virüs Sonrası Korkutan Açıklamalar Art Arda Geldi

Çin'in Wuhan kentinde 2019'un Aralık ayında ilk kez tespit edildikten kısa süre sonra dünyaya yayılan ve kısa süre içerisinde milyonlarca insanın hayatını adeta felç eden kovid-19 salgınında aşılama sürecine geçilse de art arda gelen mutasyon haberleri aşılama sürecinin de olumsuz etkilenebileceği yorumlarını beraberinde getiriyor.

Mutasyonlu Virüs Sonrası Korkutan Açıklamalar Art Arda Geldi

İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen mutasyonlar dikkat çekerken, uzmanlar kovid-19'un daha hızlı yayılan varyantlarının daha fazla ölümü de beraberinde getirebileceği, kısıtlamalara tam anlamıyla uyumun daha önceki sürece göre daha da önemli hale geldiğini belirtiyor.

Son açıklamalara göre tespit edilen mutasyonların aşılama sürecini olumsuz etkilemeyeceği fakat virüsün yayılımının sürmesi halinde farklı mutasyonların da ortaya çıkmasının kaçınılmaz olacağı, bunun da aşılama sürecini baştan başlama noktasına getirebileceği belirtiliyor. Kovid-19 önlemlerinin rahatlatılması beklenen günlerde art arda gelen mutasyon haberleri ise virüsün en fazla etkilediği özellikle esnaf kesimini derinden yaralamış durumda.

Mart ayından bu yana büyük sıkıntılar içerisindeki esnaflar ise, AVM'lerde olduğu gibi kendilerine de HES kodu ile işletmelerini açabilme imkanı tanınabilmesini talep ediyor. Fakat gerek bilim kurulu üyeleri, gerekse hükümet yetkilileri kısıtlamaların esnetilmesi için henüz erken olduğunu belirtiyor.