Mutasyonlu Korona Hangi Şehirlerde? İşte Belirtileri

Mutasyonlu virüsün hangi illerde olduğu, kimlerde görüldüğü merak konusu oldu. Peki mutasyonlu virüsün belirtileri nedir? Mutasyon, aşı çalışmalarına etki edecek mi?

Mutasyonlu Korona Hangi Şehirlerde? İşte Belirtileri

Mutasyonlu virüs hangi illerde? İşte belirtileri.

Koronavirüs mutasyon geçirdi ve İngiltere ile Brezilya, Güney Kore gibi ülkelerde bulaş oranı daha da arttı. Özellikle İngiltere'de görülen mutasyon , Avrupa ülkelerinde yayılırken birçok ülke İngiltere ile olan uçuşlarını askıya aldı. Korkulan geçtiğimiz haftalarda oldu ve mutasyonlu koronavirüs Türkiye'de de görüldü. İlk olarak 5 şehirde görülen mutasyonlu virüs, son olarak 17 şehirde görüldü. Dün açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mutasyon tehdidine karşı dikkatli olmalıyız. Avrupa’daki vaka artışlarının arkasındaki etmenlerden biri virüsün mutasyonlu varyantı. Ülkemizde mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128’e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü. Virüsün mutasyona uğramış olması şimdilik aşı çalışmalarını etkilememektedir. Ancak yeni mutasyonlar aşı çalışmalarını da zorlayabilir. En büyük silahımız halen maske ve mesafe kuralına uymak. Vaka sayılarını kontrol etmek elimizde. Kontrol elimizdeyken kıymetini bilerek temkinli hareket etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız." dedi.

MUTASYONLU VİRÜS NEDİR?

Mutasyon geçirmek, bir organizmanın genetiğinde yaşanan değişimdir. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür. Mutasyonda RNA dizilimleri değişir ve virüs farklı bir tür haline gelir.

MUTASYONLU VİRÜS HANGİ ŞEHİRLERDE?

Mutasyonlu virüsün 17 şehirde olduğu açıklandı ancak virüsün hangi şehirlerde olduğu belirtilmedi. 

DAHA MI TEHLİKELİ?

Konu ile ilgili yapılan açıklamada mutasyona uğrayan virüsün daha az belirti ile kendini gösterdiği, ancak daha bulaşıcı olduğu bildirildi. 

MUTASYONLU VİRÜSÜN BELİRTİLERİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan yaptığı son dakika açıklamasında konu ile ilgili,  "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir" dedi ve belirtilerin korona belirtileri ile aynı olduğuna yer verildi. 

Koronavirüsün belirtileri ise şu şekilde:

En yaygın semptomlar:

  • ateş
  • kuru öksürük
  • yorgunluk

daha seyrek görülen semptomlar:

  • ağrı ve sızı
  • boğaz ağrısı
  • ishal
  • konjunktivit
  • baş ağrısı
  • ltat alma veya koku duyusunun kaybı
  • ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi

Ciddi semptomlar:

  • solunum güçlüğü veya nefes darlığı
  • göğüs ağrısı veya göğüste baskı
  • konuşma veya hareket kaybı

AŞI ÇALIŞMALARINI ETKİLER Mİ?

Uzmanlar, koronavirüs aşısının mutasyonlu virüs üzerinde etkili olacağını söyledi.