Markete Gidenlere Korkutan Korona Uyarısı: Böyle Bulaşıyor

Son dakika haberi: Koronavirüsün havada asılı kalıp kalmadığı konusuna video ile açıklık getirildi. videoda koronavirüsün havada birkaç dakika asılı kaldığı gösterildi.

Markete Gidenlere Korkutan Korona Uyarısı: Böyle Bulaşıyor

Virüs havadan bulaşır mı?

Koronavirüs ortaya çıktığı ilk gündne bu yana en çok konuşulan konuların başında , virüsün havadan bulaşıp bulaşmadığı , havada asılı kalıp kalmadığı konusu oldu. Bu konuda karşıt birçok açıklama gelirken ilk kez bir deneyle bu konuya açıklık getirildi. 

Finlandiya 'da bulunan bir üniversite, virüsün havada kalıp kalmadığını araştırmaya başladı. Başlatılan aratırmada , coronavirüsün havada birkaç dakika asılı şekilde kaldığı ve temas ettiği insanlara bu şekille de bulaştığı bildirildi. 

Üniversite tarafından hazırlanan videoda bir kişinin süpermarket gibi kapalı bir mekanda öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa virüs yaydığına yer verildi. Videoda bir kişinin mksürmesinin modellendiği ve bu kişinin ağzından çıkan virüslerin havada nasıl asılı kaldığı gösterildi. Söz konusu bideode virüsü taşımakta olan damlacıkların hemen düşmediği , bir süre havada asılı kaldığı görüldü.

Virüs  taşıyan damlacıkların havada süzüldüğünün gösterildiği videoda, tüm detaylara yer verildi. 

Söz konusu araştırma, Finlandiya 'daki Aalto Üniversitesi, Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü ve Helsinki Üniversitesi 'nden fizikçi, virolog ve medikal teknoloji uzmanlarının yer aldığı bir ekibin ortak çalışması sonucu yapıldı. 

Araştırmacılar, virüs taşıyan bir kişinin bir süpermarkette reyonlar arasında öksürerek havaya damlacık bulutu saçmasını modelledi.

Süpermarketlerde yaygın oalrak kullanılan bir havalandırma sistemiyle yapılan deneyse, damlacıkların,hava akımıyla nasıl hareket ettiği, havadan hemen yere düşmediği, birkaç dakika asılı kaldığı görüldü ve bu durum incelendi.

3 boyutlu modelin görüntüleri Aalto Üniversitesi'nin sosyal medya hesabından da paylaşıldı. İşte şu ifadeler:

"Aynı zamanda, koronavirüs bulaşının ana yolu olan damlacık enfeksiyonu riski azalır. Damlacık enfeksiyonu da doğru öksürük tekniği ve iyi el hijyeni ile önlenir, hatırlar @THLorg baş uzman Jussi Sane #koronafi

Bir kişinin raflar arasındaki tipik bir mağaza alanında öksürdüğü bir durumun modellenmesine ilişkin başka bir video bağlantısı"