Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Canlı Yayında Adeta İsyan Etti! Bizim Günahımız Neydi?

Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Haberglobal ekranlarında katıldığı canlı yayında restoran ve kafelere ilişkin esnafın beklentilerini açıkladı.

Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Canlı Yayında Adeta İsyan Etti! Bizim Günahımız Neydi?

Yenice, Kabine toplantısının ardından beklentileri karşılayacak açıklamalar gelmediğini, vaka sayılarının bu şekilde gitmesi durumunda 1-2 yıl daha açılamama tehditi ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Esnafın hali hazırda birçok önlemle işini yaptığını fakat buna rağmen kapatıldığını söyleyen Yenice, "Bizim günahımız neydi?" dedi.

Yenice'nin açıklamaları şu şekilde :

Bu gelişen hafta içerisinde dün itibariyle yapılan kabine toplantısı bir ümitti, geçen programda da belirtmiştim, çok seslilik var demiştim. Sn. Cumhurbaşkanımızın bu konuya son noktayı koyması gerektiğini ifade etmiştim. Hafta başında bir gazetenin yazarı, 45 dakikalık oturma seansları, sanki futbol maçına çıkacağız da sonra hakem müşteriyi dışarıya çıkaracak. Kararların bir an önce alınmasını bekleyen esnafı mağdur eden bir sonuçla karşı karşıyayız. Askıda kalan söylem, bugün itibariyle basına baktığınız zaman, bilimsel konuda yorumlar yapan hocalara baktığımız zaman farklı sonuçlar çıkıyor. 

"2021'İ BIRAKIN 2022'DE BİLE NORMALE DÖNÜLMEYECEĞİ SÖYLENİYOR"

İzmir Tabip Odası Başkanı bir açıklama yaptı, bu rakamlara göre 2021 yılını bırakın 2022 yılında bile normale dönemeyiz deniliyor. Bir başka bilim kurulu üyesi HES koduyla açılsın, sosyal mesafe konulsun, biz bunu zaten yapıyorduk, bunun için kapatıldık. Yine aynı şeyleri yapacaksak niye kapatıldık. Günahımız neydi. Verilere göre Mardin, Şırnak, Bitlis, Tunceli ili... Oralarda nüfus çok az olduğu yerler. Gelin bakalım İzmir'e, İstanbul'a, Ankara'ya bakın. Bu rakamlara göre bizim 6 ay daha açılmamız mümkün değil, 1 sene daha açılmamız mümkün değil. Büyükşehirlerdeki bu rakamlar, sorunumuzun asla çözülemeyeceği konusunda endişe çıkarıyor. 

Kesin tarihlerin belirlenmesi konusunda çalışmaların yapılması gerekiyor. 45 dakikalık konuşmasının son 1-2 dakikalık bölümünde esnaf kelimesinin geçtiği, esnafla ilgili konuların ele alındığı konuşma bizi ziyadesiyle üzüyor.

"AÇILACAK DENİLMİYOR, DEĞERLENDİRİLECEK DENİLİYOR"

Yeme içme sektörünün %64'ünü, İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa-Antalya sağlıyor. %64 dediğiniz zaman yoğunluk  buraları, Tunceli, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars'taki sayılara baktığınız zaman buraları açsanız da çok az sayıda esnaf var. 1 Mart itibariyle değerlendirmeye alınacak deniliyor, açılacak denilmiyor. 1 Mart'tan sonra açılma yine kademeye bağlanacağı için tünelin ışığı belli değil.

"ASIL SIKINTI AÇILINCA GÖRÜLECEK"

Açılma, açılmama meselesinden ziyade , 3 aydır çok ağır bir yük sırtımızda. Ötelenmeyen vergiler, sigortalar, kiralar son derece rahatsız edici duruma ulaştı. Konuşulması gereken esas konu bu. Esas tehlike açıldığı zaman görülecek. Esnafın dükkanı açıldığında alacaklılar gelecek, zannediyor musunuz ki dükkanlar açılınca hemen herkes koşa koşa gelecek. İnsanlarda güven kaybı var. İnsanlarda ister istemez psikolojik dürtüler oluştu. Paket servisin de dibe gittiği noktadayız. Dolayısıyla bizim sıkıntımız, bu sektör bakın geçen gün bir ulusal kanalda yorumcu 2 milyon insan aileleriyle birlikte 8 milyon dedi. Ülkemizin %20'sine denk gelen sektörden konuşulduğunu söyledi. Ülke nüfusunun %25'ini ilgilendiren , ekonomik çöküntünün sınırına gelmiş sektörü kimse konuşmuyor.