Koronaya Karşı Maske Takanlara İyi Haber

Koronavirüs salgını ile ilgili dünyanın birçok yerinde önemli araştırmalar yürütülüyor. Devam eden çalışmalardan biri de maskelerle ilgili oldu. Maske takanlara iyi haber geldi.

Koronaya Karşı Maske Takanlara İyi Haber

Maske takanlara iyi haber.

Koronavirüs salgını Aralık 2019 'da başladı ve 10 aydır tüm dünyada 900 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Koronada aşı çalışmaları ise birçok dünya ülkesinde devam ediyor. Son açıklamalara baktığımızda Rusya ile Oxford Üniversitesi 'nin aşılarının yıl sonunda, diğer ülkelerinin aşıarının ise 2021 yılında kullanılması bekleniyor. 

ABD'Lİ BİLİM İNSANLARINDAN ARAŞTIRMA

ABD'li bilim insanları dikkat çeken bir araştırmada bulundu. Yapılan araştırma sonucunda, corona sürecinde maske takanlara iyi haber verildi. 

AŞI GİBİ

Yapılan araştırmada, maske gibi bir katmandan geçen daha küçük viral yüklerin neden olduğu enfeksiyonların, insan vücudunda bağışıklık oluşturabileceği ve corona virüse karşı ham bir aşı gibi çalıştığı bildirildi. 

California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda, yüz maskelerinin toplu kullanımının yeni tip corona virüse(Covid-19) karşı bir tür ham 'aşı' görevi görebileceğini sonucuna varıldı. 

İNSAN VÜCUDU EĞİTİLEBİLİR

Bilim insanları bu şekilde maske aracılığıyla tekrar tekrar küçük miktarlarda Covid-19'a maruz bırakmanın insanların vücutlarını virüsü tanıma ve mücadele etme konusunda eğitebileceğini ve onları etkili bir bağışıklık oluşturabileceğini savundu.

ÖLÜMLERİN AZ OLMASININ NEDENİ

New England Journal of Medicine adlı dergide yayımlanan çalışmada, pandeminin sonraki aşamalarında, maskelerin yaygın olduğu Uzak Doğu 'da neden daha az insanın corona virüs nedeniyle öldüğünü veya enfekte olduğuna da kısmen açıklık getirdiği belirtildi.

KASITLI OLARAK YAKALANMAYIN

Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, vatandaşların sosyal mesafeye dikkat etmesi gerektiğini, sırf bağışıklık kazanmak için virüse kasıtlı olarak yakalanmaya çalışmaması gerektiğini söyledi. 

MASKELER BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIR MI?

Maskelerin Koronavirüse karşı bir miktar bağışıklık sağlayabileceği fikri, asırlık bir aşılama tekniği olan varyolasyon teorisine dayanıyor.

Varyolasyon, yeniden enfeksiyonu önleyen koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için düşük dozlarda bir patojenle(bakteri ya da virüs) insanları kasıtlı olarak enfekte etme uygulamasına deniliyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Monica Gandhi ve epidemiyolog Profesör George Rutherford, yüz maskelerinin varyolasyonla aynı şekilde çalıştığına inandıklarını söyledi ve Dr. Gandhi, 'Bu virüse sahip olabilirsiniz ancak asemptomatik olabilirsiniz. Asemptomatik enfeksiyon oranlarını maskelerle artırabilirseniz, belki bu, popülasyonda bağışıklık sağlamanın bir yolu olabilir" dedi.