Koronaya İyi Gelen Tek İlacın Adı Açıklandı: Deksametazon

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bir son dakika açıklamasında bulundu. İsviçre 'nin Cenevre kentinde bulunan DSÖ merkezinde bir toplantı düzenleyen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Koronaya İyi Gelen Tek İlacın Adı Açıklandı: Deksametazon

Koronaya karşı etkili olan tek ilaç açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bir son dakika açıklamasında bulundu. Ghebreyesus yaptığı açıklamada, coronavirüse karşı iyi gelen , durumu ağır hastalara uygulanması gereken tek ilacı açıkladı. Ghebreyesus  açıklamasında yeni tip koronavirüse karşı yalnızca "Deksametazon" isimli ilacın etkili olduğunu söyledi. 

Dünya Sağlık Örgütü 'nün Cenevre 'de bulunan merkezinde bir toplantı düzenlendi. DSÖ direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 'un katılımı ile gerçekleşen toplantının ardındna bir basın açıklaması yapıldı. 

BU İLAÇLARIN ETKİSİ YOK.

DSÖ tarafından  tarafından koordine edilen Kovid-19 terapötiklerinin değerlendirildiği Dayanışma Denemesi'nin geçici sonuçları açıklandı. Söz konusu sonuçlara değinerek açıklamada bulunan Ghebreyesus, "Remdesivir" adlı antiviral ilaç, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşimini koronada az etkili olduğunu veya hiç etkisi olmadığının ortaya çıktığını söyledi.

Dayanışma Denemesi 'nin devam edeceğini söyleyen DSÖ direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, her ay yaklaşık 2000 hastayı bünyesine kattığını ve monoklonal antikorlar ve yeni antiviraller dahil olmak üzere diğer tedavilere devam edeceğini  söyleyerek, "Şimdilik, kortikosteroid deksametazon, Kovid-19'u şiddetli geçiren hastalarda etkili olduğu ortaya çıkan tek terapötiktir." ifadelerini kullandı.

Korona nedeniyle alınan önlemlerin grip ile diğer mevsimsel hastalıkları azalttığını söyleyen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu yıl, güney yarımkürede kış boyunca, Kovid-19 için alınan önlemler nedeniyle mevsimsel grip vakaları ve ölümleri normalden daha azdı. Ancak aynı şeyin kuzey yarımküredeki grip mevsiminde de geçerli olacağını varsayamayız." dedi. 

DEKSAMETAZON

Deksametazon, bir tür kortikosteroid ilaçtır. Romatizmal problemler, bir takım cilt hastalıkları, şiddetli alerjiler, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, krup, beyin şişmesi, göz ameliyatı sonrası göz ağrıları ve tüberkülozda antibiyotikler gibi pek çok durumun tedavisinde kullanılmaktadır.

Deksametazon alan hastalar için aşağıdaki yan etkiler yaygındır (% 30'dan daha fazla görülür):
İştah artışı
Sinirlilik
Uyku güçlüğü (uykusuzluk)
Ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme (sıvı tutma)
Göğüste ağrılı yanma hissi
Kas Güçsüzlüğü
Yara iyileşmesinde bozulma
Artan kan şekeri seviyeleri. (Diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerinin daha yakından izlenmesi ve diyabet ilaçlarında olası ayarlamalar yapılması gerekebilir).
Deksametazon alan hastalar için daha az yaygın yan etkiler (>% 10'da görülür):
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Ruh hali değişiklikleri
Katarakt ve kemik incelmesi (uzun süreli kullanımda)