Koronavirüste Sevindiren Gelişme! Pfizer’in ilacından Haber Geldi…

Pfizer, romatoid artrit ilacı Xeljanz’ın Brezilya’da zatürre olan koronavirüs hastalarında ölüm oranlarını ve solunum yetmezliğini azalttığını duyurdu.

Koronavirüste Sevindiren Gelişme! Pfizer’in ilacından Haber Geldi…

Pfizer’in yaptığı açıklamada, Xeljanz’ın Brezilya’da hastanede yatan zatürre hastalarında ölüm ve solunum yetmezliğini azalttığı çalışmanın ana hedefini karşıladığını duyurdu.

İlaçla tedavi edilen hastalarda ölüm ve solunum yetmezliği oranının yüzde 18.2 karşılık plasebo alanlar için oranın yüzde 29 olduğunu açıklandı.

Koronavirüs kaynaklı solunum rahatsızlığına sahip 289 hastada test edilen ilacın çalışma sonuçları New England Journal of Medicine’de yayınlandı.

JAK inhibitörleri ismi verilen bir ilaç sınıfına ait olan ve aynı zamanda otoiümün hastalık ülseratif koli tedavi eden Pfizer ilacı, koronavirüs tedavisi için henüz hiçbir ülkede onaylanmadı ve kullanımına izin verilmedi.

Pfizer’in Biontech ortaklığında geliştirdiği aşı ise ülkemize dahil birçok ülkede kullanılıyor ve koronavirüse karşı koruma yetkinliği en fazla aşılardan biri olarak kabul ediliyor.