Koronavirüste "Sahte Şafak" Tehlikesi! Uzmanlar Uyardı

Yeni tip koronavirüsle mücadelede ikinci dalga riski panik oluştursa da, uzmanlar 'Sahte şafak' olarak isimlendirilen tehlikeye dikkat çekmeyi sürdürüyor. Sahte Şafak, bir vakanın kovid-19'u yendikten sonra tekrar belirti gösterme durumuna deniyor.

Koronavirüste "Sahte Şafak" Tehlikesi! Uzmanlar Uyardı

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde yaşayan 35 yaşındaki Nicholson-McKellar, yeni tip koronavirüse yakalandıktan sonra 1 ay tedavi gördü. Sağlığına kavuştuktan sonra evine gönderilen Mckellar, 72 saat sonra yapılan testlerin ardından karantinadan çıkma izni aldı. Hayatının yavaşça normale döneceğini düşünen Mckellar, nefes darlığı ve göğüs ağrılarının tekrar ortaya çıkmasının üzerine hastaneye gitti. Genç kadına yapılan testlerin sonucunda kovid-19 testi pozitif çıktı. McKellar, virüsü yendiğini düşündükten sonra hastalığın tekrar görüldüğü hastalardan sadece biri. Bloomberg'de yer alan habere göre bu tür durumlara 'Sahte şafak' ismi veriliyor. Hastalık sürecinin herkeste farklı seyredebileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda henüz yeteri kadar araştırma olmadığını sahte şafak vakalarının çoğalabileceğini belirtiyor.

Güney Kore'de yapılan bir araştırmaya göre, Kovid-19'u atlatan hastalara uygulanan nükleik asit testlerinin ölü virüs partiküllerini tespit ederek, enfekte olmayan kişileri hasta gibi gösterebileceği de belirtildi. Stanfard'dan Maldonado, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Herkes bunu çözmeye çalışıyor. Bir insan hasta olduğunda ne yapacağız? Bağışıklık kazandıklarını mı düşüneceğiz yoksa diğer insanlar için potansiyel bir bulaşma tehdidi olduklarını mı?" ifadelerine yer verdi. Cleveland Clinic'ten Biehl ise, "Çok sayıda hasta ruhsal sorunlarla boğuşuyor. Ne zaman tam olarak iyileşeceklerini bilmek istiyorlar. Bu yüzden anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.