Koronavirüste Aşılama Ne Zaman Başlayacak? Tarih Açıklandı

Türkiye 'de devam eden coronavirüs aşısının ne zaman vatandaşlara vurulacağı, genel aşılamanın ne zaman başlayacağı açıklandı. İşte son bilgiler.

Koronavirüste Aşılama Ne Zaman Başlayacak? Tarih Açıklandı

Aşı Türkiye'de ne zaman kullanılacak? Tarih verildi.

Koronavirüs pandemisi tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. 32 milyondan fazla kişiye bulaşan virüs, 1 milyon civarında kişinin ölümüne neden oldu. Koronada  en büyük umut ise devam eden aşı çalışmaları. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde, Çin'e ait inaktif aşının FAZ 3 çalışmaları kapsamında ilk aşı , gönüllü personellere yapıldı. 

Türkiye 'de ilk dfa bir kişi üzerinde denenen aşı, Türkiye'de ilk olarak, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hasta bakıcı olarak çalışan 53 yaşındaki Asım Baştürk'e yapıldı.

UMUTLARI YEŞERTTİ

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, aşı çalışmaları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve pandemi ile mücadelede umutları yeşerten FAZ 3 çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. 

Gönen, aşı çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Pandeminin başlangıcından bu yana Cerrahpaşa'ya 335 bin hasta gelmiş, bunlardan 27 bin tanesi koronavirüs nedeniyle müracaat etmiş, bu süreçte 77 bin test yaptık. Bugün bu mücadelenin bir farklı cephesi olan aşı çalışmalarına başlıyoruz." dedi.

KORONANIN BİTMESİ İÇİN İKİ ETKEN

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yaptığı açıklamada, coronanın iki şekilde sona ereceğini söyledi. Bu yollardan ilki, halkın yüzde 50 'lik kesiminin bağışıklık kazanması, diğer yolun ise aşı olduğunu söyledi. 

Tabak yaptığı açıklamasında, "Aşı çalışmaları, umut vadeden çalışmalar. Dünyada 230'un üzerinde aşı çalışması devam ediyor. 30 tanesi klinik çalışmalara geçmiştir. Çalışmaların sonucunda aşının etkinliği gösterilirse aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı bir sürece gireceğiz." dedi..

Aşı çalışmalarına değinen Tabak, "İlk gönüllümüze aşımızı gerçekleştireceğiz. Genellikle kabul edilen Yüzde 50'nin üzerinde etkinlik varsa, o aşı onay alır anlamına gelir. Umutlu muyuz? Evet. Çünkü hastalarımızın yüzde 97'si iyileşmekte. Demek ki immün sistem bu işi kontrol altına almakta. Zaten yüzde 80'i ufak tefek belirtilerle geçirmekte. 10'uncu gün civarında yakınmaların başladığı bulaştırıcılığı ortadan kalkmakta. Hastalığa yakalananlardan çok az sayıda kişi 2'nci kez hastalığa yakalanması söz konusu. Koruyucu antikorlar bu işi kolaylaştırmakta. Sevindirici tarafından biri tüm aşı çalışmalarında FAZ 1 ve FAZ 2 başarılı geçtiği için FAZ 3'e erişilmiştir." dedi. 

AŞI VATANDAŞLARA NE ZAMAN VURULACAK?

Aşı çalışmalarının yıl sonuna kadar süreceğini söyleyen Tabak, günlük alınan verilere göre Ocak ya da Şubat atında genel aşılamaya başlanacağını söyledi.