Koronavirüsle Mücadelede Önemli Uyarı! Uymayanlara Müebbet Hapis Verilebilir!

Karantina kurallarına uymayanlar, başkalarına bilerek ve isteyerek virüs bulaştırdıklarında ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecekler.

Koronavirüsle Mücadelede Önemli Uyarı! Uymayanlara Müebbet Hapis Verilebilir!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünyaya yayılan ve ülkemizde de 2 binden fazla insanımızın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüsle ilgili önemli tedbirler bir bir hayata geçirilirken, alınan karantina kurallarına uymayanlara yönelik de uyarılar geliyor. Karantina kurallarına uymayan ve bilerek isteyerek başkasına virüs bulaştıranların müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan

İstanbul Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Baran Akcan şunları söyledi: Koronavirüs semptomlarının soğuk algınlığı gibi bir takım hastalıklarla benzerlik gösterdiği göz önüne alındığında öncelikle korona virüsü taşıyan kişinin virüsü taşıdığını biliyor olması gerek. Hasta olduğunu bilen kişi başka bir kişiye de koronavirüsü isteyerek yani kasıtlı bir şekilde virüsü bulaştırırsa bu noktada kasten yaralama veya kasten öldürme suçları gündeme gelecektir. Koronavirüsü taşıyan kişi bir başkasını hasta etmek amacıyla hareket ederek virüsü bulaştırırsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecektir.

Eğer virüs hastalık bulaşan kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olursa verilecek ceza niteliğine göre 1 kat artırılacaktır. Koronavirüsü taşıyan kişi bir başkasının ölmesine kastedecek şekilde virüsü bulaştırırsa ve ölüm meydana gelirse bu noktada da kasten öldürme suçu gündeme gelecek, hastalık bulaştırarak ölüme sebebiyet veren kişi müebbet hapis cezasıyla cezalandırılabilecektir. Virüsü taşıdığını hasta olduğunu bilen bir kişi başka bir insanı hasta etme öldürme kastıyla hareket etmemesine rağmen gerekli dikkat ve özeni göstermemesi tedbirlere uymaması neticesinde bir başka insanın hasta olmasına, ölümüne neden olduysa taksirle yaralama veya taksirle öldürme suçu gündeme gelecektir. Virüs taşıyan ve hasta olduğunu bilen kişinin bilerek veya isteyerek bir başkasının hasta olmasına ölümüne dene olması durumunda hapis cezasının yanı sıra tazminat hususunda gündeme gelecektir.

Hastalığa yakalanan kişi virüs bulaştıran kişiden tedavi masrafları, hastalık süresince meydana gelen gelir kaybı gibi maddi unsurları tazminat olarak isteyebilecek. Çekmiş olduğu ıstırap eylemi karşılığı manevi tazminat isteminde de buluna bilir. Ölüm meydana gelmesi durumunda ise ölen kişinin mirasçıları hastalık bulaştıran kişinin destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat isteyebilecektir. Koronavirüs taşıyan kişilerin kasıtlı olarak hastalığı başkasına bulaştırmaya yönelik eylemleri neticesinde cezai ve hukuki sorumlulukları bulunmaktadır