Koronavirüs Vaka Haritası Güncellendi! Kırklareli, İstanbul ve Çanakkale Alarm Veriyor...

Sağlık Bakanlığı, 3-9 Nisan koronavirüs illere göre haftalık 100 bin kişide vaka sayısını yayımladı.

Koronavirüs Vaka Haritası Güncellendi! Kırklareli, İstanbul ve Çanakkale Alarm Veriyor...

Bakan Koca, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritamızın güncel hali ektedir. Mutasyonlu virüs aynı yolla ancak daha hızlı yayılıyor. Kısıtlamalar zaruri hale geldi. Birlikte mücadele edip kazanacağız." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HARİTAYA AYRINTILI GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYIN.

13 NİSAN KORONAVİRÜS TABLOSU YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama Yapıyor! (Yeni Korona Tedbirleri Belli oldu)

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Müslümanlar olarak bu ayın her gününü ibadetle manevi arınmanın yanında, helaleşme, yardımlaşma, dayanışma, iyiliği ve sevgiyi pekiştirmeye dönüştüreceğimize yürekten inanıyorum.  Dünyanın neresinde bir kalbi buruk, gözü yaşlı, sıkıntı içinde bir masum, bir mağdur bir garip varsa, hepsinin Ramazan ayı hürmetine feraha kavuşması için dua ediyoruz. Aziz milletim, son kabine toplantımızdan bu yana diğer çalışmaların yanı sıra bir dizi uluslararası programa katıldık. Önceki hafta Türk konseyi devlet başkanları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede iş birliği yollarını aradık.

Tam ve gözlemci üyelerin yanı sıra Türk konseyine katılmak isteyen çok sayıda ülke bulunuyor. Artık bu oluşumu uluslararası bir örgüt haline getirmemizin zamanının geldiğini görüyoruz. Konsey bünyesinde kurulan çok sayıda yapı ile üzerinde çalışılan vizyon belgesi, çok daha güçlü bir kurumsallaşma ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu hususta diğer devlet başkanlarıyla da mutabık olduğumuzu müşaade ediyoruz. Kasım ayında Türkiye'de 8. olağan zirvede somut adımları atacağız.

Geçtiğimiz hafta AB konseyi başkanı ve AB komisyonu başkanını ülkemizde ağırladık. Gümrük birliğinden vize serbestisine, doğu akdenizden ege ve Kıbrıs'a kadar çok geniş yelpazeye yayılan bu görüşmenin yeni bir dönüm noktası teşkil etmesini umuyoruz.

Aziz milletim Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada izlediği politikaları tüm taraflar için somut ve hayırlı neticelere ulaştırmak için yoğun gayret gösteriyoruz.

Ülke içerisinde salgınla mücadelemizi sürdürürken, demokrasi ve kalkınma hedeflerimize kararlılıkla yürüyoruz. Hukuk ve ekonomi reformlarının takvimlerini takip ediyor, hedeflerimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Yeni anayasa çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz. Sınırlarımız ve sınırlarımız ötesindeki önleyici harekatlarımızı sürdürerek Türkiye'nin bir daha terör tehditine maruz kalmamasını sağlıyoruz.

Ekonomide üretim tarafında işler gayet iyi gidiyor, ihracatımız her ay rekor kırarken, fabrikalarımız mal yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor. Taleplere yetişebilmek için sürekli yeni yatırımlar, kapasite genişletmeler, ilave istihdamlar yapılıyor. Üreticilerimizin yeni makine, hammadde konusunda küresel sıkıntılar olmasa çok daha iyi başarılara ulaşacaklarını biliyoruz.

Finansal dalgalanmaların üstesinden gelecek projelerimizi kararlılıkla uyguluyoruz.

Türkiye'nin terör örgütleriyle, darbe heveslileriyle, ekonomik tetikçilerle mücadelesinde kritik seviyeye geldik. 2023'ün sembolü haline gelen bu mücadeleyi kazandığımızda aydınlık bir yol açılacak. Aksi durumda 1990'ların kaotik gündemine getirmek isteyenlere gün doğacaktır. Birliğimize,beraberliğimize,kardeşliğimize sahip çıkarak kazanabileceğimiz bu mücadeleyi tıkamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.

Alınan tedbirler sebebiyle işleri aksayan tüm kesimleri destekliyoruz.

Bu çerçevede içeride hizmetler sektöründeki sıkıntıları yakından takip ediyoruz. Faaliyetlerine ara vermek, sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı destekliyoruz. Bugüne kadar sosyal koruma kalkanı başlığı altında verdiğimiz karşılıksız desteklerin tutarı 60 milyar lirayı aşmıştır. Esnaflarımızın bir an önce eski düzenine dönmek istediklerinin farkındayız. Bilhassa Turizm sektörü, tüm hazırlıklarını tamamlamış şekilde şartların normale dönmesini bekliyor. Ciro katkısından, kira yardımına, uygun şartlardaki kredi desteklerinden hibelere kadar esnaflarımıza sahip çıkıyoruz.

Teşvikler sayesinde istihdam alanında altından kalkamayacak yıkımların önüne geçtik.

Emeklilerimizin durumlarını iyileştirecek adımlar atıyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz paketlerden biri de geçmişte 66 liradan başlayan en düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkarmaktı.

Çiftçilerimize bu yıl için 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık. Bununla yetinmedik, sezonu geçmek üzere olduğu için ürünleri depolarda çürüme tehlikesi altında olan patates ve soğan üreticilerine bir müjde verdik. Ürünlerin belirli bir kısmını TMO vasıtasıyla satın alarak, ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz hibeye başladık. Niğde, Eskişehir ve Ankara'da son 3 günde yaklaşık 7 bin 300 ton patates ve kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir. 

Aynı şekilde Edirne başta olmak üzere çeltik üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları da TMO'nun alımlarıyla çözüme kavuşturuyoruz. Dün Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki millet kütüphanesinde gençlerimizle birlikteydik.

Ülkemizde artık hiçbir evladımız, okul öncesinden üniversiteye kadar her kademede eğitim alma imkanına sahiptir. Geçmişte çok büyük sorun kaynağı olan bu durumu aştığımıza göre, gençlerimizi bugünün ve geleceğin dünyasında karşılığı olan alanlara yöneltmeye verebiliriz.

Bugünkü toplantıda Sanayi ve Teknoloji bakanımıza verdiğimiz talimatla, sanayi bölgelerindeki oradaki işverenle sıcak irtibata geçip, gençlerimizin üniversiteyi bitirdikten sonra değil, staj döneminden başlamak üzere istihdama katılması talimatını verdik. 

Kamudaki sınırlı istihdam yerine özel sektördeki çok daha geniş alanlara yönelen gençlerimize verdiğimiz destekleri sürdürüyoruz.

Belirli şartlara sahip özel sektördeki istihdam edilecek her kişi için 100 bin lira kredi imkanı getirdik. Kamunun ve belediyenin projeleri için genç istihdamını zorunlu kılıyoruz. GSB bu yıl sözleşmeli ve işçi kadrosunda 8 bin 121 kişiyi istihdam edecek.

Şehit yakınları ve gazilerimizin istihdamını en son  333 atamayla toplam 45 binin üzerine çıkardık. İş hayatında giderek daha etkin hale gelen kadınlarımıza yönelik destekleri de artırarak sürdürüyoruz. Türkiye'yi hizmet ve eser siyasetiyle hamdolsun bugünlere ulaştırdık. Salgının yol açtığı sıkıntıları çözecek olan da , ülkemizi salgın sonrasında yeniden şekillenecek hak ettiği yere çıkaracak olan da biziz. Milletimizin moralini bozmaya, zihnini bozmaya yönelik hiç bir söz ve eylemin bu ülkeye faydası olmadığını bilmemiz gerekir. 

Aziz milletim , Türkiye salgının sağlık boyutunu başarıyla yürüttüğü gibi, alınan tedbirlerin olumsuz etkilerini azaltma konusunda dünyadaki en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa başta olmak üzere pek çok yerde yaygın süren kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasında geride kalmamak konusunda gayret gösteriyoruz. Aşılamada toplamda 19 milyonu bulan rakamımızla dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. 

Vaka ve vefat sayılarımızın artış gösterdiği durumlarda ister istemez tedbirleri sıkılaştırmaya mecbur kalıyoruz.  

Son dönemde bilhassa büyükşehirlerde artan vaka ve vefat sayıları tedbirleri sıkılaştırmaya yöneltti .Sağlık sistemimizi zorlayacak durumla karşı karşıya değilsek de bu gidişata seyirci kalamazdık.

Geçtiğimiz toplantıda bir dizi tedbiri paylaşmıştık.

Bugün toplantımızda süreci tüm boyutlarıyla yeniden değerlendirdik. 

Bu çerçevede Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak, kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz.

Amacımız bu iki haftalık süreçte vaka ve vefat sayılarında düşüş sağlamaktır. Şayet bu iki haftalık dönemde hedeflediğimiz tabloda beklediğimiz oranda iyileşme göremezsek, devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecektir. Vatandaşlarımızın her birinden TMM diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet ederek bu mücadeleye destek vermesini rica ediyorum. Aşı sırası gelenlerin bu imkanı değerlendirmelerini rica ediyorum.  Ülkemizin geçmişte de tecrübe ettiği kısmi kapanma çerçevesinde şu hususlar uygulamaya geçirilecektir. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sürerken hafta içi sokağa çıkma kısıtlamasının saatleri akşam 19.00 , sabah 05.00 olarak güncellendi. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu hallerinde şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecek. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını getiriyoruz. Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaşacak, hamile ve kronik rahatsızlığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak. Sınav sürecinde olan 8 ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecek.Yeme içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonuna kadar ara verecekler. Lokanta ve benzeri işletmeler ise Ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını sürdürecek.Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve benzeri tüm toplantılar ile kapalı alanlardaki etkinliklerin tamamı bayram sonuna kadar ertelendi. Oteller sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecektir. Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecek. Konuyla ilgili diğer ayrıntılar İçişleri Bakanlığımızca bu gece yayınlanacak genelge ile duyurulacak, uygulama yarın başlayacaktır. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.