Koronavirüs Tekrar Mutasyona Uğruyor

Koronavirüs salgını ile ilgili son dakika açıklaması yayınlandı. Yeni XE varyantının daha bulaşıcı olduğu ve yakında Omicron'un yerini alacağı söyleniyor.

Koronavirüs  Tekrar Mutasyona Uğruyor

BOĞAZ AĞRISI İLE BAŞLIYOR
Etrafa bakınca insanların son günlerde  en sık şikayeti sebepsiz yere öksürük ve boğaz ağrısı. Bademcik şişmesi  boğaz ağrıları ve öksürük bir araya geldiğinde  nefes almakta güçlük çekiyordu,bu da koronavirüsün yeni varyantının bir belirtisi olduğu açıklandı. Son günlerde Japonya'da ortaya çıkan ve bu hafta  İngiltere'de görülen koronavirüsün yeni varyantı olan XE varyantının  neden olduğu belirlendi.


OMİRCONUN YERİNİ HIZLA ALACAK 
Omicron varyantından sonraki yeni koronavirüs mutasyonuna XE adı verildi. Diğerlerine göre daha hafif bir etkiye sahip olan bu varyantın en sık görülen semptomu boğaz ağrısı ve boğazda daralmadır. İngiliz sağlık yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, XE olarak bilinen yeni çıkan  varyantın oldukça bulaşıcı olacağını ve kısa sürede hakim olabileceğini söylediler. Yakın gelecekte Omicron'un yerini alabileceği de iddia ediliyor.
İlk olarak bu ayın başlarında Japonya'da keşfedilen ve başka bir gün İngiltere'de bulunan XE varyantının, yakında diğer ülkelere yayılacağı ve Omicron varyasyonunun nasıl kaldırılacağı ile yeni düzenli varyant olacağı bildiriliyor.


DAHA HIZLI BULAŞACAK
Yeni bahsedilen mutasyon, XE, BA.1 ve BA.2 Omicron suşlarının rekombinant mutasyonu olarak dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Konuyla ilgili son dakika önemli açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü, yeni XE mutasyonunun Omicron BA.2 alt varyantından %10 daha bulaşıcı olduğunu ve omicron varyasyonu ile Omicron BA.2 alt varyantından daha hızlı yayılabileceğini söyledi.


EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ
 XE adlı varyantın soğuk algınlığına çok benzediği bildirimiş ve bu belirtiler gözlemlenmiştir. İngiliz bilim adamları yaptığı açıklamada, XE'de,öksürük, ateş ve tat ve koku kaybının üç belirtisinin de görüldüğünü söyledi. Ayrıca, en yaygın semptom  boğaz ağrısıdır.