Koronavirüs Para Üzerinde 28 Gün Yaşıyor

Bilim insanlarının koronavirüsü tanımaya dair araştırmaları devam ediyor. Yapılan son çalışmalara göre,  virüs telefon ekranı, para ve paslanmaz çelik gibi maddelerin üzerinde 28 gün yaşayabiliyor.

Koronavirüs Para Üzerinde 28 Gün Yaşıyor

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı, koronavirüsü değişik sıcaklıklarda farklı yüzeylerde tutarak ne kadar yaşayabildiğini gözlemledi.

Viroloji Jurnal dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, virüs sanılandan çok daha güçlü. Karanlık bir ortamda ve oda sıcaklığında tutulan virüs cep telefonu ekranı gibi cam yüzeylerde ve kağıt para üzerinde 28 gün canlı kalabiliyor. Virüs, daha yüksek sıcaklıklara ise daha az süreyle dayanabiliyor. Bazı yüzeylerde 40 derecenin üzerinde 24 saat içerisinde virüsün bulaşıcılığını yitirdiği görülüyor. Araştırma, virüsün güneş ışığına karşı dayanıksızlığını da ortaya çıkardı. Karanlık ortamda uzun süre hayatta kalabilen virüs, güneş ışığında ise etkisiz hale geliyor. Araştırmayı yürüten bilim insanları, son verilerin bilim insanlarına koronavirüsü tanımada büyük yol gösterebileceğini belirtti.