Koronavirüs Nedeniyle İşsiz Kalanlarla İlgili Teklif TBMM'de! Şevkin: "Kısa Çalışma Ödeneği Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalıdır"

İşsizlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Koronavirüs Nedeniyle İşsiz Kalanlarla İlgili Teklif TBMM'de! Şevkin: "Kısa Çalışma Ödeneği Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalıdır"

Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin'in imzasıyla TBMM'ye sunulan Kanun teklifinde, koronavirüs pandemisinde 1 Nisan'da sona eren kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam etiirilmesi talep edildi. CHP Adana Milletvekili Şevkin, TBMM'ye sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

Koronavirüs süreci ne yazık ki yurdumuzun her bölgesindeki vatandaşı büyük sıkıntıya sevketmiştir. Türkiye'deki tüm bireyler sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik buhranın sonuçlarını da hep birlikte yaşıyor. Covid-19 sürecinde uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneğinde büyük sorunlar yaşanmaktadır. Ödenek vatandaşın derdine derman olmadığı gibi ödenekten yararlanan vatandaşın kısa ve uzun vadeli sigorta primi yatırılmamakta, sadece genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.

Sadece çalışanların genel sağlık sigortası primlerinin devlet tarafından karşılandığı ödenek sistemi aylık ödenekler başta olmak üzere bir çok haksızlığı da beraberinde getirmektedir. Bu şartlarda 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği alan çalışanın üç ay boyunca emeklilik primleri ödenmemekte; haliyle bu da emeklilik prim gün sayılarını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenlerle zaten yetersiz olan kısa çalışma ödeneğinin miktarı arttırılmalı, kısa ve uzun vadeli sigorta primleri de yatırılmalıdır.


Öte yandan işten çıkarmayı kolaylaştıran kısa çalışma ödeneğinin 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle sona erecek olması işsizliği de körükleyecektir. ücretsiz izin uygulamasında sürenin uzatılıp kısa çalışma ödeneği alan 1 milyon 300 bin işçinin 30 Mart 2021'de son kez kısa çalışma ödeneği alacak olması işten çıkarmalara yenilerini ekleyecektir. Bir bakıma Türkiye'deki 1O milyon işsize 1 milyon 300 bin kişi daha eklenmiş olacaktır. Zira pandemi nedeniyle üretimini durduran, kepenklerini indiren esnaf, sanayici ve iş dünyası temsilcilerinin yeniden faaliyete dönmesi zor görünürken ödenekten yararlanan işçilerin işlerine geri dönme ihtimali de oldukça düşüktür.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YIL SONUNA KADAR UZATILMALI

Tüm bu nedenlerle kısa çalışma ödeneğinin süresi yıl sonuna kadar uzatılmalı, en düşük ödenek brüt asgari ücret seviyesine çıkarılmalı, işçilerin emekliliğine yansıyacak kısa ve uzun dönem sigorta primleri yatırılmalıdır.