Koronavirüs Geçiren Kişilerdeki Bitkinliğin Sebebi Ortaya Çıktı!

Dünyaya ölüm saçan koronavirüsle ilgili her geçen gün yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Koronavirüs geçiren kişilerin, zihin bulanıklığı ve bitkinlik gibi bilişsel eskilerden muzdarip olduğunu ortaya koyan bulguların sayısı artarken, bilim insanları bu durumun kovid-19'un beyin bariyerini aştığının göstergesi olduğunu belirtiyor.

Koronavirüs Geçiren Kişilerdeki Bitkinliğin Sebebi Ortaya Çıktı!

Son zamanlarda koronavirüse yakalanıp daha sonra iyileşen insanların, zihinsel bulanıklık ve bitkinlik gibi bilişsek etkilerden yakındığı gözlemleniyor. Bu durumla karşılaşan insanların sayısı günden güne artarken, bilim insanları kendinden önce gelen virüsler gibi koronavirüsün de beyin sağlığı için kötü haber anlamına geldiğini belirtti. Nature Neuroscience bülteninde yayımlanan çalışmalarda araştırmacılar, sıklıkla virüsün kırmızı kolları şeklinde betimlenen diken proteininin, farelerdeki kan beyin bariyerini aşabildiğini gözlemledi. Söz konusu bu bulgu ışığında bilim insanları koronavirüsün sebebi Sars-Cov2 virüsünün beyne girebildiğini iddia ediyor. S1 proteini şeklinde adlandırılan bu diken proteini, virüsün girebildiği hücrelere emir veriyor.

Çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan William A. Banks, virüsün genelde bağlanma proteiniyle aynı şeyi yaptığını belirtiyor. Banks, s1 gibi bağlanma proteinlerinin genleden virüsten ayrıldıkları zaman kendi başlarına hasar verdiklerini ve iltihaba neden olduklarını belirtirken, koronavirüs enfeksiyonunun sebep olduğu iltihaplanma, bilim çevrelerinde sitokin fırtınası olarak adlandırılıyor. Bağılıklık sistemi virüsü ve proteini gördüğünde, bu işgalci virüsü öldürmeye çalışıyor fakat bu esnada aşırı tepki gösteriyor. Virüsün bulaştığı kişi ise zihinde bulanıklık ve bitkinlik gibi bilişsel sorunlarla yüzleşmek durumunda kalıyor.