Koronavirüs Geçiren Çocuklara Dikkat! Günler Sonra Ortaya Çıkıyor

Uzmanlar, kovid-19'u hafif şekilde atlatan çocuklarda deri döküntüsü, şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş ve ciltte kızarıklık ile ortaya çıkan MİSC Sendromu konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Koronavirüs Geçiren Çocuklara Dikkat! Günler Sonra Ortaya Çıkıyor

Koronavirüsten 20 gün kadar sonra ortaya çıkan ve apandist ile karıştırılan Mis-C  sendromu kalp krizine neden olabiliyor.  Bilim insanları, Mis C sendromunun en büyük belirtilerinden birisinin yüksek ateş olduğunu vurgulayarak, çocuklarda görülen ateş ya da karın ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bazı durumlarda ishal ve kusmanın da görüldüğü hastalıkta en sık görülenlerden birisi de kalp yetmezliği ve şok tablosu oluyor.

Çocukta ağır yoğun bakım gerektirecekj rahatsızlıkları tetikleyen hastalığın erken teşhisi büyük önem kazanıyor. Uzmanlar, zaman zaman koronavirüsü atlatanlarda apandist belirtileri görüldüğünü  Mis-C sendromunun kalp krizine bağlı ölümlere neden olabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Zafer Kurugöl, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "MIS-C Sendromu nisan ayında Amerika'da ilk kez New York şehrinde tanımlandı. Ardından Avrupa'da ve bizde de birçok vaka oldu. MIS-C'de tablo genellikle şu şekilde ilerliyor; Çocuk koronavirüs enfeksiyonu geçiriyor. Ancak çoğu zaman hastalığın farkında bile olunmuyor. Çünkü çocuklarda koronavirüs enfeksiyonu genellikle hafif şekilde seyreder. Aileler, çocuklarının hastalandığının bile farkında değildir. Ancak bazı çocuklarda 10-20 gün sonra ani ateş yükselmesi olur. Yüksek ateşle birlikte çocukta, kalp yetmezliği ortaya çıkıyor. Vücutlarında döküntü, gözlerde kızarıklık olur. Şiddetli karın ağrısı olabilir. Hatta bu karın ağrısı apandisit ile karışabilir. Bu durumda MIS-C'yi akılda bulundurmak gerekiyor." diye konuştu.