Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesinden Korkutan Açıklamalar Art Arda Geldi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de çeşitli kısıtlamaların tekrar uygulamaya alınıp alınmayacağına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesinden Korkutan Açıklamalar Art Arda Geldi

Sokağa çıkma kısıtlaması, şehirlerarası seyahat kısıtlaması gibi kısıtlamalara ilişkin sorulara yanıt veren Prof. Dr. Tevfik Özlü, kontrolün elden gideceğine ilişkin kaygıların ortaya çıkması durumunda yeniden ilgili kısıtlamaların gündeme gelebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Yasaklar ve kısıtlamalar bu işi frenler, doğru. Ama bu frenleme geçici bir etki. Onu gördük zaten. Daha önce aldığımız kısıtlamalar etkisini gösterdi; ama bu etki geçici. Aldığınız sürece geçerli, bıraktığınız zaman tekrarlıyor. Dolayısıyla bunları sürekli yapmanız mümkün değil. Söylediğim gibi bu salgının kaç yıl süreceği belli değil. Uzayabilir, uzadı da. Böyle genel kısıtlamalar, yasaklamalar dünyada da şu an gündemde değil. Bu tür kısıtlamalardan ziyade kontrollü bir şekilde hayata geri dönmek. Bunu olması gereken noktada tutamıyoruz. İnsanlar kurallara uyum konusunda farklılaşıyorlar. 'Türkiye'de eskiye benzer yasaklar olur mu' diye soruluyor, olmaz diyemeyiz; ama bugün için böyle bir şey gündemde değil. Asıl olan şey kontrollü şekilde hayatımızı sürdürebilmek. Ama kontrolün elden gideceğine dair kaygılar ortaya çıkarsa o zaman kısıtlamalar tekrar gelebilir. Özellikle lokal olarak bunların yapılaması daha doğru gibi şu anda. Her ilde durum aynı değil. İllere göre de bu bulaşmanın nedenleri farklılaşıyor" diye konuştu.