Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi'nden Açıklama: Kısıtlamalar Geri Gelebilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Taşova, vaka artış hızına bağlı olarak birçok alanda kısıtlamaların geri gelebileceğini söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi'nden Açıklama: Kısıtlamalar Geri Gelebilir

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünyaya yayılarak yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın da hastalanmasına neden olan koronavirüs ülkemizde de ölüm saçmayı sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı'nca günlük koronavirüs tabloları yayımlanırken, son günlerde yeniden tırmanışa geçen vaka sayıları herkesi endişelendirmeye başladı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Taşova,  okulların yeniden açılış sürecine ilişkin ise, "Her şey vaka artış hızımıza bağlı. Okulla ilgili karar, vaka artış hızı olduğu zaman zaten olayın rengi değişecek. Sadece okullar değil birçok alanda kısıtlamalara gitme söz konusu olabilir" diye konuştu.  Okullarda alınması gereken önlemlere ve çocuklara yönelik eğitime ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Prof. Dr. Taşova,"Özellikle kreş ve ilkokul grubu için gerçekten öğrenmeye açıklar. 3 yaş altında maskenin sürekli takılması gibi uyum sıkıntısı olabiliyor. Ama ağaç yaş iken eğilir. Eğitim için de en uygun zaman. Daha başka sağlık durumları için de geçerli, mutlaka yaş grubuna özel eğitimler verilebilir. Görseller kullanılabilir. Bilgisayardan ya da ekrandan seyrettirilebilir. Bu dönem içerisinde çevremizde baktığımızda 3- 4 yaşlarındaki çocuklara dışarı çıkalım denildiğinde 'yok, virüs var' şeklinde algılarının son derece açık olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Yüzyüze eğitim sürecinde anne babalara da büyük görev düştüğünü belirten Prof. Dr. Taşova, çocuklarda koronavirüs belirtileri görülmesi halinde çocuğun kesinlikle okula götürülmemesi , en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınması gerektiğini söyledi.  Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Taşova, "Çocuklar okuldan eve döndüklerinde ise mümkün olduğunca riskli grup ve yaşlılarla bir araya gelmemesini, geliyor ise riskli kişi ya da yaşlının maske ile torunu ya da çocuğu ile bir arada olması, el hijyenine dikkat etmesi, odayı havalandırma en temel önlemler" dedi.