Koronavirüs Aşısının Yan Etkisi Çıktı: Çalışmalar Durduruldu

Koronavirüs aşısı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Oxford Üniversitesi 'nde devam eden çalışmalara, yan etki nedeni ile ara verildi.

Koronavirüs Aşısının Yan Etkisi Çıktı: Çalışmalar Durduruldu

Aşı çalışmaları yürüten Oxford Üniversitesinde yan etki paniği.

Koronavirüs salgını sonrası dünyanın birçok yerinde aşı çalışmaları başladı. Çin Rusya ve Oxford Üniversitesi, aşı konusunda ciddi anlamda yol kat eden yerler oldu. Ancak Oxford Üniversitesi 'nde devam eden aşı çalışmaları ile ilgili dikkat çeken son dakika açıklaması geldi. 

Üniversite ile ortak şekilde çalışma yürüten AstraZeneca adlı şirket tarafından aşı için bir açıklama geldi.  Yapılan açıklamada, aşının klinik denemelerinin son aşamada durdurulduğu bildirildi. 

Amerikan Stat News 'ün şirket yetkililerine dayandırılan son dakika haberine göre Birleşik Krallık'ta devam eden klinik denemelerde aşı bir katılımcıda ciddi yan etkiler  göstermeye başladı. Yan etkilerin görülmesi sonrası şirket, aşı denemelerine ara verdi.

NEDEN KAYNAKLANDIĞI ARAŞTIRILIYOR

AstraZeneca şirketi tarafından konu ile ilgili bir açıklama yapıldı. E-mail üzerinden yapılan açıklamada , aşı için gönüllü olan adayın üzerinde görülen ve kaynağı henüz tespit edilemeyen bir durumun ortaya çıktığı, bu nedenle denemelerin durdurulduğuna , bunun rutin bir işlem olduğuna yer verildi. 

ABD 'nin önde gelen basın kuruluşlarından olan New York Times'ın raporunda ise;  yan etkinin, İngiliz bir katılımcının omuriliği etkileyen ve genellikle viral enfeksiyonlar sonucu oluşan iltihaplı bir hastalık olan 'transvers miyelite' olduğu yazdı. AstraZeneca yetkilileri ise raporla ilgili yorum yapmadı.

TRANSVERS MİYELİTE NEDİR?

Transvers miyelit omuriliğin yatayına şekilde tüm kesitte iltihabın olması durumudur. Eğer omuriliğin sadece bir kısmı etkilendiyse, bu durum parsiyel (kısmi) miyelit olarak isimlendirilir.

BİLİM KURULU ÜYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Klinik çalışma döneminde olan AZDI1222 aşı çalışması (Oxford Astra Zeneca)görülen istenmeyen etki nedeni ile şimdilik durduruldu. Tüm veriler incelendikten sonra istenmeyen etkinin ciddiyeti ve aşı ile mi ilişkili olduğu değerlendirilerek devam kararı verilecek." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA