Koronavirüs Aşısının Kimlere Yapılacağı Açıklandı

Hürriyet'te bugün yayımlanan haberde, ilk etapta vatandaşlara 2.5 milyon doz korona aşısının yapılacağı, daha sonra bunun 5 milyona çıkarılacağına yer verildi. Korona aşısının kimlere yapılacağı da belli olmaya başladı.

Koronavirüs Aşısının Kimlere Yapılacağı Açıklandı

Koronavirüs aşısının kimlere yapılacağı açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı. Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada,  "Faizerin ve Çin 'in aşısı ülkemizde yapılmakta. Kasım ayı sonunda bu konu ile ilgili bir bilgilenmemiz söz konusu olur. Bağışıklık durumunun ne olduğunu, nasıl seyretmemiz gerektiğini görebiliriz. Biz özellikle faz 3 çalışmasına izin verirken aşının ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğini , vatandaşımız üzerinede etkilerini görerek çalışma yapmayı hedefledik. Kasım sonunda belli olmuş olur. Dosyada yapılan çalışmalar doğrultusunda bağışıklığına kanaat getirirsek bu aşılardan birisini , Türkiye 'de uygulamayı düşünüyoruz ve bağlantıyı da bu çerçevede yaptık. Muhtemelen Aralık ayında 5 milyon aşılama yapabiliriz." demişti. 5 milyon aşı Çin'den gelecek ve vatandaşlara yapılacak. 

65 YAŞ ÜSTÜNE AŞI YAPILMAYACAK

Aşının kimlere yapılacağı konusunda da ilk detaylar belli oldu. Aşının insan deneylerinde başarılı olması, iyi sonuçlar çıkması ve bağışıklık oluşturması durumunda ilk etapta 2.5 milyon kişiye aşı yapılacak. Edinilen bilgilere göre aşının , grip aşısından ayrı bir sınıflandırma ile vatandaşlara yapılacağı öğrenildi. Bir diğer bigliye göre ise 65 yaş üstüne aşı yapılmayacağı, sağlıklı ve gençlere coronavirüs aşısı yapılacağı öğrenildi. 65 yaş üstündeki vatandaşlara aşı yapılmamasının nedeni ise , bu yaş grubunda aşı denemeleri yapılmadı bu nedenle risk alınmayacak.

Öncelik sağlık personelleri, polisler ve insan yoğunluğunun bulunduğu bölgelerde görev yapanlara aşı uygulanacak. 

BU TÜR SALGINLAR NE KADAR SÜRÜYOR?

Bilim insanları yaptıkları araştırmaların sonucunu açıladı ve bu tür salgınların yaklaşık 1.5 yıl sürdüğünü, alınacak önlemler ile birlikte yaz aylarında bu sorunun aşılacağını söyledi. Bunun için de 3 aşama önemli:

  • Aşı bağışıklığı,
  • Virüsün mutasyona uğrayarak yok olması,
  • Toplumsal bağışıklığın oluşması.