Koronavirüs Aşısı Mutasyona Uğrayan Yeni Türde Etkili Olacak Mı?

İngiltere'de görülen koronavirüsün yeni türünün, geliştirilen aşılara karşı ne kadar dirençli olacağı merak konusu haline geldi.

Koronavirüs Aşısı Mutasyona Uğrayan Yeni Türde Etkili Olacak Mı?

Bilim insanları ve sağlık kurumlarına göre kovid-19 aşılarının, koronavirüsün mutasyona uğrayan türlerine de etkili olması bekleniyor. Konuya ilişkin resmi ağızdan ilk açıklama Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn'dan geldi. İlgili türün yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğunu söyleyen Bakan Spahn, buna rağmen aşıların bu türe karşı da koruma sağlayacağını inandıklarını söyledi.

Financial Times'a konuşan UCL Genetik Enstitüsü Direktörü Balloux ise, "Mevcut aşıların koruması dışında kalacak bir suş (tür) değil. Covid-19 aşılarının bu suşa karşı da oldukça etkili olmasını bekliyoruz" diye konuştu. USA Today'e konuşan South Carolina Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nolan ise aşıyı geliştiren bilim insanlarının, virüsün zamanla mutasyona uğrayacağını hesapladığını ve çalışmalarını o yönde ilerlettiğini öne sürdü. Uzmanlar, her ne kadar beklentilerin aşının etkili olacağı yönünde olduğununun altını çizse de, ortak kanı yeterli bilimsel verinin henüz bulunmadığı...