Koronanın Brezilya Mutasyonu Türkiye'de İlk Defa Görüldü

Koronavirüs salgını ile ilgili son dakika açıklaması geldi. İstanbul'dan gelen haberde, Türkiye'de ilk defa Brezilya kaynaklı mutasyonlu virüsün görüldüğü bildirildi.

Koronanın Brezilya Mutasyonu Türkiye'de İlk Defa Görüldü

İngiltere mutasyonundan sonra Brezilya mutasyonlu virüs de Türkiye'de görüldü.

Ntv'nin son dakika olarak aktardığı bilgiye göre Brezilya'da mutasyona uğrayan virüsün İstanbul'da bir hastada görüldüğü bildirildi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek yaptığı son dakika açıklamasında Brezilya'daki mutasyona uğrayan virüsün İstanbul'da bir hastada görüldüğünü söyledi. Açıklamada, "Farklı mutantların görülmesiyle beraber filyasyonda virüs rekombinasyonu değişikliği yarattı. Çünkü iki farklı mutant virüs tek kişide enfeksiyon yaparsa, virüsler kendi içlerindeki genetik materyalleri değiştirip farklı bir virüse dönüşebilir. Bu, korktuğumuz bir durum. O yüzden artık evdeki aile fertleri bile maskesiz aynı ortamda olmamalı, imkan varsa farklı odalarda izolasyonda kalmalı" denildi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ

Türkiye'de ilk defa bir kişide Brezilya varyantının tespit edildiğini söyleyen Prof. Dr. Tükek, ""Geçen sene Şubat ayında Çin'den gelen bir turist kafilesinde 6 yaşında ateşli bir çocuk vaka ile alarma geçmiştik. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil'e gelmişlerdi, tabii büyük bir panik oluştu, acaba Kovid çıkar mı, çıkarsa bunun filyasyon nasıl olur, çok kişiye bulaştırmış mıdır vs diye. Ama çok şükür Kovit çıkmamıştı, İnfluenza B teşhisi almıştı o hasta. Tedavisini yapıp taburcu etmiştik. Şimdi de bir hafta kadar önce Brezilya mutasyonu şüphesiyle test yaptığımız bir hastayı tedavi ediyoruz. Koronavirüs tanısı sırasında şüpheleri vardı, çünkü hastanın Brezilya temaslı olma durumu söz konusuydu. Nitekim genetik testlerini yaptığımızda Brezilya varyantı taşıdığını tespit ettik. Ankara'dan da onaylandı test sonucu. Klinik olarak çok farklı değil tabii ki. Hasta yaklaşık 10. gününde, çok şükür desatüre olmadı, oksijen düzeyleri iyi gitti. Ateşi düzeldi, klasik tedaviye yanıt verdi. Tabii genç de bir hasta, 35-40'lı yaşlarda. Bu hasta özelinde bakacak olursak çok farklı bir seyirle karşılaşmadık. Ama şu an için Türkiye'de tek gözüken vaka olduğu için anlamlı tabii" dedi.

MUTASYONLU VİRÜS GÖRÜLEN DİĞER İLLER

Eskişehir'de, 98 kişinin yaşadığı 10 katlı apartmandaki 14 kişinin koronavirüs testleri pozitif çıkınca diğer dairelerde yaşayanlar için 10 gün karantina uygulaması başlatıldı. Virüsün mutasyona uğrayan 'mutant virüs' olduğu iddia edilirken, binanın girişi de polis ekiplerince güvenlik şeridiyle kapatıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyon geçiren koronavirüsün Trabzon'da da görüldüğünü açıkladı.

Eskişehir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testleri pozitif çıkan 9 kişinin temas içinde olduğu 7 ev karantinaya alındı.

Tokat'ta 10 kişide mutasyona uğramış korona virüs tespit edilmişti.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA