Koronada Türkiye'deki Süper Taşıyıcı

Koronavirüse yakalanan ve birçok kişiye bulaştıran kişinin , bulaştırdığı 3 kişi hayatını kaybetti ve 1 'inin tedavisine devam ediliyor. Türkiye 'deki süper taşıyıcı sonrası uyarılar yinelendi ve vatandaşların evlerinde kalmaları , kendi izolasyonlarını sağlamaları ve temastan kaçınmaları gerektiğine yer verildi.

Koronada Türkiye'deki Süper Taşıyıcı

Türkiye'deki süper taşıyıcı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı. Önceki gün açıklama yapan Bakan Fahrettin Koca, Türkiye 'deki corona virüs vakalarında son durumu açıkladı.

92 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bakan Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, 5.698 kişide corona virüs vakasına rastlanıldığını , 92 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bakan , 72 kişinin ise koronavirüsten kurtulduğunu ve taburcu olduğunu söyledi.

İLK HASTA OLAN KİŞİ

Fahrettin Koca, Türkiye 'de ilk corona vakasına yakalanan ismin detaylarını şu şekilde açıkladı:

Hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakada bir aileden bahsetmiştik. Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Yurt dışı teması olan genç, babası ve amcası 60 yaşının üzerinde olan kişilerle temas etti. 60 yaş üstü o kişi kişi yoğun bakıma alındı. Virüse yakalandı. O kişi kaynaklı olarka görüldü. Biz bütün taramaları yaparak tespit etti. 

Ailesinde ve yakın çevresinde bu kişinin yoğun bakımda tedavisi süren bi üçüncü hasta daha oldu. 

Bir özel hastanede yoğun bakım hastası olarak tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe işlemleri için ilk enfekte olan  , genel durumu iyi olan ama taşıyıcı olan kişi, yakınının muhasebe işlemleri için o sağlık çalışanımızla temas ediyor. O sağlık çalışanımız da hayatını kaybediyor. Sağlık çalışanımız 5-6 yaşından beri tedavsi devam eden önemli kronik rahatsızlıkları olan kişi. Yani direnci düşük olan bir kişi. O temasla o virüsü kapıyor. 

Ama ondan önce de ateşi olduğunu da biliyoruz. Muhtemelen grip vardı. 

Bir başka özel hastaneye gidiyor.

Direnci düşük biri ile o temasla koronavirüsü aldı. Daha sonra takip edildiği hastaneye gidiyor. Orada bir 58-59 yaşında bir kişi ile temas ediyor. O kişi yoğun bakıma girdi. Ve bu hastamızı kaybettik."

BU BULAŞTIRICILIĞI YAPAN KİŞİ HAYATTA

"Bu hastalığı bulaştıran ise şimdi iyi. Yoğun bakımda değil. 

SÜPER TAŞIYICI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik "Süper taşıyıcılık durumu kişinin kendi hasta olmadan başkalarına daha fazla bulaştırabilmesidir. Biz buna 'bulaştırıcılık indeksi' diyoruz. Normalde , koronavirüs 1 kişi 2,6 kişiye bulaştırırken, çocukların 5- 10 gibi çok daha fazla kişiye bulaştırma olasılığı var. Özellikle dışkı ile bu virüsü atabiliyorlar. Hem boğazda taşıyabilirler, hem de dışkı ile atabilirler. Bu durumda şüphe söz konusu olur. Mers ve sars virüslerinde de bu konu geçerliydi zaten. Bu konuda da tam kanıtlanmamış olmakla beraber aynı şey söz konusu olabilir." dedi.

Bakan Fahrettin Koca, virüs taşıyan kişinin vücut direnci düşük olan kişilerle temas etmesi ölümcül sonuçlara yol açıyor. 

Bu nedenle vatandaşların evlerinden çıkmamaları, temastan muhakkak kaçmaları gerekmektedir. 

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA