Koronada Son Dakika Açıklaması: Henüz Birinci Dalgayı Atlatamadık

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük Kovid-19 tablosuna göre vaka sayılarında artış devam ediyor. Vaka sayısında artışın 15 gün daha süreceğine dair açıklamalar yapılsa da uzmanlara göre sosyal mesafe ve maske gibi tedbirlere uyulmadığı, kamu tarafından bazı tedbirler alınmadığı sürece vaka artışı sürecek. Vaka artış e?iliminin kaç gün süreceğine dair tarih vererek açıklama yapmanın doğru olmadığını belirten uzmanlar salgını kontrol altına almak adına atılması gereken adımları anlattı.

Koronada Son Dakika Açıklaması: Henüz Birinci Dalgayı Atlatamadık

Vaka sayıları artmaya devam ediyor. 

Gazete Duvar'dan Serkan Alan , kaleme aldığı yazısında , Türkiye'de etkisini arttırarak devam eden coronavirüs salgınına karşı uzmanlar ikinci dalga uyarısı yaparken henüz birinci dalganın devam ettiği ve coronanın hala kontrol altına alınmadığına yer verildi. Nisan ayında vaka sayısı günde 5 bin civarındaydı. Bu günlerden vakaların binin altına düşmesi sonrası vakalar yeniden yükselişe geçti. Bunun nedeni ise sosyal mesafe kuralına uyulmaması, maske takılmaması ve toplu etkinlikler olarak açıklandı. 

VAKA SAYILARI NE ZAMANA KADAR YÜKSELECEK?

Vaka sayılarının ne zamana kadar yükseleceğine ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bu şekilde devam edilmesi durumunda vakaların artmaya devam edeceğini söyleyerek, "Bu şekilde devam edersek, önümüzdeki dönemin de solunum yolu enfeksiyonlarının da başladığı bir dönem olduğu için, vaka sayısındaki artış deva eder. Ama biz önlemlere uymayı başarırsak, önlemleri en azından sıkı sıkıya uyarsak, bunu sadece sokakta yürürken diye düşünmeyelim aynı evde yaşamadığımız herhangi biriyle yan yana olduğumuzda da önlemleri alabilirsek vaka artışının önüne geçer, hatta vakaların inişini hızla sağlarız" ifadelerini kullandı.

HENÜZ BİRİNCİ DALGAYI ATLATAMADIK

Kara açıklamasının devamında Türkiye 'nin daha birinci dalgayı atlatamadığını söyleyerek, "Vakalarımızda dalgalanmalar oluyor ama bu dalgalanmaların bir kısmı bugünlerde olduğu gibi büyük oluyor. Gerçekten ciddi bir yükselmemiz var ve bu tedirgin edici. Bu nedenle ivedilikle, hep beraber şöyle düşünmemiz lazım; Yapabileceğimin en fazlasını en hızlı şekilde yapmak gerekiyor. O da mutlak ve mutlak maske takmak, mutlak ve mutlak mesafe kuralına uymakla olur. Ama bunu yaşamımızın her anında uygulamamız lazım. Bir düğüne gittiğim zaman karşımızdaki amcamın oğlu, dayımın kızı şeklinde bir düşünce içerisinde hareket ederek, 'Ondan bir şey gelmez' demememiz gerekiyor. Karşımızdaki herkesin virüs bulaştıracağını düşünüp maske ve mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Ek tedbirler olmasa vakaların azalmayacağını söyleyen Kara " 15 gün dişinizi sıkın ", " 15 gün sonra salgın bitiyor " gibi ifadeler toplumu yanılttığını söyledi. 

ESNEK ÇALIŞMA

Maske zorunluluğu, toplanma sayılarında kısıtlama, kademeli mesai ve evden çalışma gibi önlemlere uyulmadığı taktirde vaka artışının devam edeceğini söyleyen Ceyhan , "Mesaili esnek çalışma modeline bütün Türkiye'de tüm kurumlarda geçilirse daha etkili olur. Bölgesel tedbirlerin çok yararlı olmayacağını düşünüyorum çünkü şehirler arası dolaşım bu kadar serbestken bölgesel önlemler çok etkili olmayacaktır. Onların bütün Türkiye sathında uygulanması lazım" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA