Korona Testinde Değişiklik: Artık Sürüntü Yöntemi Olmayacak

Koronavirüs testinde değişikliğe gidiliyor. Edinilen son dakika bilgilerine göre artık sürüntü yöntemi ile numune alınmayacağı , yeni yöntem ile 30 dakikada test sonucunun belli olacağı öğrenildi.

Korona Testinde Değişiklik: Artık Sürüntü Yöntemi Olmayacak

Koronada yeni test yöntemi.

Bilindiği üzere koronavirüs tespiti için test kitleri var ve test yapabilmek için bir çubuk , hastanın boğazına kadar ve burnuna sokuluyor. Burnun içine sokulan test çubuğu, biraz ağrı oluşturuyor. 

İşte alınan örneğin görseli.

TEST DEĞİŞİYOR

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz bir son dakika açıklamasında bulundu. Habertürk 'e konuşan Kocagöz, yeni test yöntemini duyurdu. 

Prof. Dr. Kocagöz yaptığı açıklamada sürüntü ile alınan test yerine artık hastaya bir kap verileceği ve içme suyu ile yapılacak gargaranın buna konulacağı, testin bu su üzerinde yapılacağını söyleyerek, "Hastadan burun sürüntüsü yerine gargara ve ağız çalkalama suyunu alıyoruz. Hasta bir iki yudum içme suyunu ağzına alıyor, gargara yapıp birkaç defa çalkaladıktan sonra bir kaba tükürüyor. Laboratuvarda geliştirdiğimiz araç içerisine 20 mililitre kadar sıvı koyuyoruz. Orada bulunan bir polimer hızla su ve küçük molekülleri çekerek virüsleri konsantre hale getiriyor. Böylece hem çubukla aldığımız 50 mikrolitre yerine bütün arka boğazı ve ağzı yıkayarak çok miktarda almış oluyoruz." dedi.

TEST SONUÇ SÜRESİ AZALIYOR

Bu işlem ile test süresinin de kısalacağını söyleyen Prof. Dr. Kocagöz, "Bunu ister PCR testlerinde ister antijen testlerinde kullanabiliyoruz. Bu işlem antijen testlerinin duyarlılığını yaklaşık 20 kat artırıyor. Daha fazla virüs topladığımız için umarım PCR kadar duyarlı bir test haline getireceğiz. Burundan örnek almak ağrılı bir işlem ve örneği alan kişiye enfeksiyon riski yaratmış oluyoruz. Bunun yerine şüpheli kişiye bir kap veriyorsunuz, ağzını çalkalayıp o sıvıyı kendisi veriyor. Hem de hastaneye gelen hastalarımıza en fazla yarım saat içerisinde sonucu vermiş olacağız" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA