Korona Aşısının Fiyatı ve Türkiye'ye Geliş Tarihi Açıklandı

Koronavirüse karşı etkili olan aşı hakkında açıklama geldi. Yapılan açıklamada aşının ne zaman Türkiye'ye geleceği, aşının fiyatının kaç TL olacağı konusuna değinildi.

Korona Aşısının Fiyatı ve Türkiye'ye Geliş Tarihi Açıklandı

Korona aşısının Türkiye'ye gelme tarihi açıklandı.

Pfizer ve BioNTech işbirliğinde devam eden aşı çalışmalarından iyi haber geçen gün geldi. Yapılan açıklamada, insan deneylerinde aşının yüzde 90 oranında faydalı olduğuna yer verildi. On binlerce insan üzerinde yapılan insan deneylerinin başarılı olduğu açıklanırken sırada milyonlarca insana aşı yapılmasının  olduğuna yer verildi. Bu açıklama sonrası en çok merak edilen konu, aşının ne zaman seri üretime geçeceği, aşının seri üretimi sonrası Türkiye'ye ne zaman geleceği konusu oldu. 

"Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" diyen Koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech'in kurucusu Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021’in ilk 3 ayı içinde Türkiye’nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini söyledi. 

Şahin açıklamasının devamında, FDA ile EMA'nın aşı çalışmalarını olumlu bulması ve aşıya onay vermesinin ardından Aralık ayının son günlerinde aşının Avrupa ile Amerika için dağıtım izninin alınacağını daha sonra dağıtımların başlayacağını söyledi. Şahin açıklamasında, "FDA ve EMA çalışmalarımızı olumlu bulursa, Aralık ayının son günlerinde aşının Avrupa ve Amerika’da dağıtımını onaylayabilir. Bu da ilk birkaç milyon doz aşı için olacak. 2021 Ocak-Şubat ayında Avrupa’ya ve Amerika’da aşılarımızı dağıtmaya başlayabiliriz. Altıncı aya kadar ise en azından 200-300 milyon doz dağıtmayı planlıyoruz. Tabii bu, aşıda istediğimiz sonuçları alıp başarılı olabilirsek olacak. Türkiye için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirmemiz gerekecek. Bir protokol imzalandığı taktirde Ocak-Şubat-Mart aylarında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirme imkanı doğacak. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğu ve ne zaman gerekli olduğunu bildirdiği taktirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ÜRETİM BAŞLADI

Pfizer tarafından üretilen koronavirüs aşısı BioNTech tarafından üretilmeye başlandı. ABD'li ilaç devi Pfizer ile ortaklık kurarak aşının üretimine şimdiden başlayan Alman firma, dünyanın ihtiyacı olan milyonlarca doz aşıyı karşılayabilmek için geçen aylarda Almanya Marburg’da da bir üretim tesisi açtı.

FİYATI BELLİ OLDU

Pfizer, ABD ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasında doz başına TL cinsinden 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA