Korona Aşısı İçin Son Dakika Gelişmesi: İlk Önemli Adım Atıldı

Covid 19 aşısı için Oxford Üniversitesi 'nde başlatılan çalışmalarda sona gelindi ve geliştirilen ilk potansiyel aşı iki insan üzerinde denenmeye başladı.

Korona Aşısı İçin Son Dakika Gelişmesi: İlk Önemli Adım Atıldı

Korona aşısı için sevindiren gelişme.

Aylardır tüm dünyada hayatı felç eden, 190 binden fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs için aşı çalışmaları çok sayıda bölgede tüm hızıyla devam ediyor. 

BBC 'nin son dakika olarak aktardığı haberine göre, aşı denemeleri çalışmaları insanlar üzerinde denenmeye başladı. Edinilen son dakika bilgilerine göre geliştirilen ilk aşılar , 2 gönüllü üzerinde denendi.  Aşı için gönüllü olan iki kişiden birine potansiyel Kovid-19 aşısı, diğerine de kontrol amaçlı menenjit aşısı enjekte edildi

BİLMEYECEKLER

İki gönüllü , kendilerine hangi hastalık aşısının yapıldığını bilemeyecek. Bununla iki kişideki fark incelenecek ve doktorlar bulguları daha iyi değerlendirebilecek. 

Bugün aşı enjekte edilen gönüllülerden Elisa Granato, basın mensuplarına konu ile ilgili yaptığı  açıklamada, "Ben bir bilim insanıyım, bu nedenle mümkün olan her alanda bilimsel süreci desteklemek istedim." ifadelerini kullandı.

TEMKİNLİ KONUŞTU

Aşı çalışması yapan ekibin lideri olan  aşı uzmanı Prof. Sarah Gilbert, potansiyel aşıya büyük bir güven duyduklarını ifade etti ve temkinli olduğunu belirterek, "Elbette, bunu test etmeli ve insanlardaki etkisine bakarak veri almalıyız. Aşıyı daha geniş popülasyonda kullanmadan önce işe yaradığını ve insanların yeni tip koronavirüs enfekte olmasını önlediğini göstermeliyiz." ifadelerini kullandı. 

DAHA ÖNCE YÜZDE 80 EMİNİZ DEMİŞTİ

Aşı uzmanı Gilbert, bundan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, potansiyel aşının işe yarayacağına yüzde 80 oranında güvendiklerini söylemişti. 

3 AYDA GELİŞTİRİLDİ

Ekip tarafından yapılan açıklamada, söz konusu potansiyel aşının 3 ay içinde geliştirildiği ve adına  "ChAdOx1" denildiği bildirildi.  Söz konusu potansiyel aşı, şempanzelerde gribe yol açan bir adenovirüsün genetiği değiştirilerek üretildi. Virüsün genetiğiyle, insan vücudunda gelişmesi engellenecek şekilde oynanırken Kovid-19' un insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteini üreten genetik unsurlar da aşıya eklendi.

Aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi ve bu şekilde covid 19 virüsünün hücreye girişlerini engellemeyi amaçlanıyor.Dünyada aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 70'den fazla ülkede bilim insanları, Kovid-19'a karşı aşı bulmak için çalışmalarına devam ediyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA