İftar, Mukabele, Taziye Ziyaretleri... Kapı Kapı Dolaşarak Koronayı Bulaştırdı

Son dakika haberi: Taziye, mukabele ve iftar ziyaretleri yaparak kapı kapı koronavirüs bulaştırdı. Birçok şehirde taziye ziyaretleri nedeniyle korona salgını arttı.

İftar, Mukabele, Taziye Ziyaretleri... Kapı Kapı Dolaşarak Koronayı Bulaştırdı

Taziye yerleri korona salgının merkezi oldu.

Türkiye 'de birçok şehirde korona sonrası taziye ziyaretleri yapıldı. Birçok ilde taziyeler sonrası korona yayılması daha da arttı. Köklü geleneklerimiz arasında olan taziye ziyaretinde sosyal mesafe ve maske takma kuralları delindi ve vahim bir tablo ortaya çıktı. 

Edinilen bilgilere göre Tokat, Şanlıurfa, Sakarya, Van, Mardin, Trabzon, Kayseri, Erzurum ve Nevşehir illerinde vatandaşların taziye evinde buluşması sonrası korona kabusu yaşandı. Bu illerde koronavirüs, taziye evlerinde yayıldı. 

Örneklere bakacak olursak Tokat 'ın Erbaa İlçesi 'nde 9 bin civarında kişinin yaşadığı iki mahallede korona tedbirleri kapsamında karantina uygulaması başladı. Sosyal mesafeye uyulmaması nedeniyle koronavirüs salgını bu mahallelerde arttı.  Mahalle Muhtarı Hasan Yeşersin, "Erbaa ilçesinin Alan köyüne yaklaşık bir ay önce İstanbul'dan cenaze geldi. Cenaze töreninde sosyal mesafe ve maske kullanımına da özen gösterilmiyor. Cenaze defin işleminin tamamlanmasının ardından İstanbul'dan gelen cenaze sahipleri köyde kalıyor diğer cenaze sahipleri ise ikamet ettikleri Ziya Gökalp ve Kuruçay mahallelerine dönüyor" ifadelerini kullandı.

Aradan kısa süre geçti ve bu salgın iki mahalleye de sıçradı. Cenaze törenine katılan bazı kişilerde korona çıkması nedeniyle iki mahallede çok sayıda kişi koronaya yakalandı. 

Siveren'e bağlı Ayvanat , Yenişehir ve Şirinkuyu mahallelerinde 12 kişi koronaya yakalandı. Koronanın yayılmaması sonrası bu mahalleler karantinaya alındı. 

Van'ın İpekyolu ilçesinin Ortanca mahallesinde 6 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine 5 Mayıs'ta karantinaya alındı. Sağlık ekipleri mahallede sağlık taraması ve test çalışmalarına başlarken, koronavirüs tedbirleri kapsamında yasak olmasına rağmen mahallede taziye çadırı kuruldu. Taziye bağlantılı vaka sayısı da bu nedenle her geçen gün arttı. Sosyal mesafe kuralının yok sayıldığı taziye ziyareti sonrası vaka sayısı 103'e yükseldi. Mahalle muhtarı görevden alınırken, sağlık ekiplerinin karantinaya alınan mahallelerdeki sağlık taramaları ise devam ediyor.

İKİ HAFTA TAZİYE İFTAR VE MUKABELELERE KATILDI VİRÜSÜ YAYDI

Sakarya Akyazı'da 60 yaşındaki bir kadın koronaya yakalandı. Korona olduğundna habersiz olan kadın, 2 hafta boyunca taziye, mukabele ve iftar ziyaretlerinde bulundu. Kapı kapı dolaşan kadının dolaştığı 14 ev mercek altına alındı. Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, "Vakıf Mahallesi'nde yaşayan 60 yaşındaki bir kadın vatandaşımız koronavirüs olduğundan habersiz bir şekilde 14 ev ziyareti yapıyor. Burada akraba, arkadaş ve komşularıyla temas kuruyor. Geçtiğimiz günlerde rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine koronavirüs tanısı konuyor. Bunun üzerine Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yoğun bir mesai harcayarak kişinin temas kurduğu 59 kişiyi tespit ediyor" diyerek bu evlerin karantinaya alındığını söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA